Izbili novi sukobi u Jemenu

Izbili novi sukobi u Jemenu
Ilustracija: EPA

SUKOBI su izbili u predgrađu jemenske luke Hodeidah, javljaju stanovnici, samo dan nakon postignutog dogovora zaraćenih strana na mirovnim pregovorima koje je organizirao UN.

Jedan stanovnik je za Reuters rekao kako je čuo zvukove projektila i automatskog oružja u smjeru istočnog kvarta 7. srpnja u gradu koji kontroliraju Houthi, a pred čijim predgrađima su se okupile jemenske snage koje podržava koalicija predvođena Saudijskom Arabijom.

Dogovoren prestanak sukoba

Pro-iranski Houthi pokret i jemenska vlada koju podržava Saudijska Arabija dogovorili su prestanak sukoba u gradu na Crvenom moru i povlačenje svojih vojnika nakon tjedan dana konzultacija u Švedskoj.

Bilo je to prvo važno postignuće UN-ovih mirovnih pregovora kako bi se otvorio put političkim pregovorima koji bi doveo do prekida četverogodišnjeg rata koji je ubio na desetke tisuća ljudi i gurnuo Jemen na rub gladi.

Izaslanik Martin Griffiths rekao je na kraju pregovora da će obje strane "za par dana" povući svoje vojnike iz luke koja je žila-kucavica za tamošnje stanovništvo kojem prijeti glad, i nakon toga će se povući iz grada. Međunarodni promatrači će biti razmješteni te će se sve vojne postrojbe u potpunosti povući za 21 dan.

Griffits je rekao UN-ovom Vijeću sigurnosti u petak kako je u Hodeidahu potreban robustan režim praćenja kako bi mogli nadgledati primirje.

Takav zadatak nadgledanja treba potporu Vijeća sigurnosti kroz rezoluciju, napominju diplomati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara