Izbjegli Srbi traže od Vučića da riješi njihove probleme s Hrvatskom

Izbjegli Srbi traže od Vučića da riješi njihove probleme s Hrvatskom

Foto: Hina, Wikipedia

IZBJEGLIČKE udruge u Srbiji zatražile su od srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da na najvišoj razini između Hrvatske i Srbije zatraži rješavanje problema Srba izbjeglih iz Hrvatske.

U povodu oslobodilačke akcije Oluja na tiskovnoj konferenciji u Beogradu predstavnici izbjegličkih udruga su od Vučića, kao osobe za koju su ocijenili da ima "najveći autoritet u državi Srbiji", zatražili da iskoristi svoj autoritet i čim prije potakne održavanje sastanaka na najvišoj razini "na kojima jedno od temeljnih pitanja treba biti rješavanje neriješenih problema izbjeglica iz Hrvatske".

"Zakon se u praksi ne provodi"

Predsjednik zajednice Srba Hrvatske i BiH Branislav Švonja naglasio je iznimno važnim da u te razgovore budu uključeni predstavnici izbjegličkih udruga jer je i 22 godine od akcije Oluja "ostalo mnogo neriješenih pitanja" i da "u Hrvatskoj nikada nije bilo prave namjere da se vrate prava Srbima", među kojima je naročito istaknuto pitanje stanarskih prava, obnova oštećene imovine, te isplate mirovina.

Hrvatska je pohvaljena da je "donosila dobre zakone, poput zakona o pravima nacionalnih manjina" kojim se podrazumijeva ravnopravna zastupljenost Srba u tijelima državne uprave i lokalne samouprave, ali da se "taj zakon u praksi ne provodi".

Istodobno, službenom Beogradu zamjereno je da nije na pravi način štitio interese izbjeglih Srba, te da "ima desetina tisuća onih koji su zadržali izbjeglički status".

Predstavnici izbjegličkih udruga kažu da je Vučić dosad više puta istaknuo kako "želi razgovore s Hrvatskom" i "da se pitanja izbjeglica stave na dnevni red", ali je sugerirano da bi se taj posao "trebao snažnije raditi".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara