Izbjeglice i uhićenje Karadžića i Gotovine prioritet SAD-a na Balkanu

NAPREDAK u balkanskoj regiji ovisi o povratku izbjeglica i suradnji s Haškim sudom, uključujući uhićenje i izručenje Sudu Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine, rekla je u srijedu pomoćnica američkog državnog tajnika Elizabeth Jones.

Jones je govorila pred Odborom za međunarodne odnose Zastupničkog doma Kongresa o američkim prioritetima u Europi.

Govoreći o jugoistoku Europe, naglasila je da napredak u regiji ovisi o punoj provedbi Daytonskog sporazuma, što uključuje povratak izbjeglica i punu suradnju s Haškim sudom te da se taj "kriterij odnosi na BiH, Hrvatsku i Srbiju i Crnu Goru".

"Uhićenje i izručenje Haškom sudu odbjeglih ratnih zločinaca, posebice Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Ante Gotovine, ostaje najvažniji prioritet za Sjedinjene Države i SFOR", rekla je Jones, pomoćnica državnog tajnika za europske i euroazijske poslove.

Ocijenila je da Hrvatska u okviru Jadranske povelje, u kojoj su i Albanija i Makedonija, ulaže velike napore da postigne napredak na putu u NATO.

"Nadamo se većoj kompatibilnosti hrvatskih oružanih snaga s drugima, što traži veću uvježbanost i veću političku predanost sudjelovanju u nekim od vojnih operacija u kojima već sudjeluje veliki broj europskih zemalja", rekla je Jones.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima, od 34 zemlje koje sudjeluju u iračkoj operaciji njih 22 su europske i kavkaske, a od 38 zemalja koje imaju postrojbe u Afganistanu 30 su europske i euroazijske.

Dodala je kako se SAD nada da će Hrvatska prihvatiti sporazum o neizručivanju Amerikanaca Međunarodnom kaznenom sudu.

Predsjednik Parlamentarne skupštine NATO-a i predsjednik Pododbora za Europu Odbora za međunarodne odnose Doug Bereuter izjavio je za Glas Amerike da Hrvatska dobro napreduje prema NATO-u.

"Mislim da postoji odlučnost da se bude aktivan u programu Partnerstvo za mir, te da se započne s ispunjavanjem nekih formalnih i neformalnih uvjeta za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu", rekao je.

Bereuter je najavio da početkom srpnja putuje u Hrvatsku, Albaniju i Makedoniju kako bi vidio kako se provode reforme koje su preduvjet učlanjenja tih zemalja u NATO.

Istaknuo je da su članice Jadranske povelje - Hrvatska, Albanija i Makedonija prve na redu nakon summita NATO-a u lipnju u Istanbulu za prijem u Sjevernoatlantski savez.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara