Izbjegnuta kriza u SAD-u: Sat vremena prije roka usuglasili proračun

Izbjegnuta kriza u SAD-u: Sat vremena prije roka usuglasili proračun

Foto: AFP

NAKON dogovora između republikanaca i Obame, američki predsjednik putem televizije obratio se javnosti kazavši kako su Amerikanci različitih uvjerenja pronašli zajednički cilj. U zajedničkoj izjavi republikanac na čelu Predstavničkog doma Kongresa John Boehner te demokrat koji predvodi senatsku većinu Harry Reid izvijestili su kako su se složili oko povijesnog proračuna koji je donio najveće rezanje troškova ikad u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dogovor je postignut oko sat i pol prije ponoći, što je bio posljednji rok za donošenje proračuna. Da nije došlo do dogovora gotovo sve državne institucije prestale bi s radom, oko 800.000 vladinih zaposlenika ostalo bez plaće, prekinuli bi se vladini poticaji te zatvorili nacionalni parkovi i ostale ustanove koje država podupire.

1995. godine to se i dogodilo. Tadašnji predsjednik Bill Clinton i republikanci, koji su imali većinu u oba doma Kongresa, nisu se mogli usuglasiti oko proračuna pa je došlo do prekida rada državne uprave od 20 dana.

Proračun za 2011. godinu bit će za 78.5 milijardi dolara manji od prvotnog prijedloga proračuna Bijele kuće koji je bio 3820 milijardi dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara