Izbori u BiH: Pometen Haris Silajdžić, Dodiku najviše općina

Izbori u BiH:  Pometen Haris Silajdžić, Dodiku najviše općina

NA LOKALNE izbore u Bosni i Hercegovini prema neslužbenim i nepotpunim izbornim podacima izašlo je 55 posto birača, a pobjednikom se može nazvati Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika koji je osvojio vlast u 42 općine uključujući Srebrenicu, kao i Stranka demokratske akcije koja će vladati u 39 općina. 

Pad SDS-a

Izvrsne rezultate ima i HDZ koji će voditi glavnu riječ u 16 općina. Srpska demokratska stranka (SDS) glavna je u 15 općina, no riječ je o poraznim rezultatima stranke koja je tako izgubila više od polovice svojih birača. Do konačnih i službenih rezultata nedostaju tek glasovi iz inozemstva. 

Vlast su još osvajali Socijaldemokratska partija BiH u devet općina, Stranka za BiH u četiri, dok Demokratski narodni savez i HDZ 1990 imaju vlast u tri općine. SNSD i Socijalistička partija imaju dvije općine. Po jednu načelničku poziciju imaju i Demokratska narodna zajednica BiH, SP, Naša stranka, Stranka demokratske aktivnosti za evropsku BiH, Zajedno za Bratunac, Hrvatska koalicija za Pougarje, Savez SDA i Stranke za BiH, i hrvatska koalicija za Ravno. Prošla su i dva nezavisna kandidata pa će vlast u Pelagićevu obnašati Simo Stakić, a Armin Halitović u Bosanskoj Krupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HDZ pobijedio HDZ 1990

Prema političkim analitičarima u BiH najveći gubitnik ovih izbora svakako je Haris Silajdžić čija će stranka vladati u tek četiri općine. Znatan pad popularnosti bilježi i Srpska demokratska stranka koja će imati tek 15 načelničkih pozicija što je težak poraz u odnosu na onaj prije četiri godine kada su imali vlast u 37 općina. Velikim izbornim gubitnicima smatra se i HDZ 1990 koji se nije nametnuo kao snažan rival izvornom HDZ-u budući su osvojili vlast u tek tri općine.

M.M.
Foto: Arhiva(AFP)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara