IZBORI U BROJKAMA Koga sve danas birate?

IZBORI U BROJKAMA Koga sve danas birate?

Grafika: Maja B.

UZ PREDSTAVNIČKA tijela, čiji broj članova ovisi o broju stanovnika i kreće se od 7 do 51, danas birate 20 župana s 51 zamjenikom, Zagreb, koji ima status grada-županije, bira gradonačelnika i dva njegova zamjenika, izravno se bira još 127 gradonačelnika sa 193 zamjenika, te 428 općinskih načelnika sa 440 zamjenika.

Zamjenici župana iz redova nacionalnih manjina biraju se u 11 županija, zamjenici gradonačelnika u 16 gradova, a zamjenici općinskih načelnika u 35 općina.

Birači pripadnici nacionalnih manjina biraju iste opće liste i kandidate kao i svi birači, a dodatno imaju pravo birati i zamjenike općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana iz reda svoje manjine u jedinicama gdje je to pravo utvrđeno sukladno zakonu i statutu.

Ogromne brojke

Što se tiče predstavničke vlasti, bira se 836 članova županijskih skupština, 2266 članova gradskih skupština i vijeća i 5152 članova općinskih vijeća.

U diobi mjesta u predstavničkom tijelu jedinice sudjelovat će liste koje dobiju najmanje pet posto važećih glasova birača.

Čelnici izvršne vlasti biraju se većinom glasova svih birača koji su glasovali, općinski načelnik, gradonačelnik i župan postat će kandidat koji dobije više od 50 posto glasova birača koji su glasovali. Ako ni jednom od kandidata to ne pođe za rukom ide se u drugi krug izbora za dva tjedna.

Na izborima pravo glasa ima 3.720.000 birača, što je 39.500 birača manje nego prije četiri godine, glasovat će se na 6618 biračkih mjesta, a izbore će pratiti više od 12.000 promatrača. Kandidata na izborima je točno 47601.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara