Izbori u Italiji: Tko je tko i zašto je to bitno?

Izbori u Italiji: Tko je tko i zašto je to bitno?

Foto: Getty

U NEDJELJU su u Italiji održani parlamentarni izbori. U utrci su sudjelovala neka nova, ali i neka itekako poznata lica, a Talijani vjerojatno neće dobiti većinsku vladu, piše BBC.

Italijom od prosinca 2016. godine vlada tehnički kabinet, nakon što je tadašnji premijer Matteo Renzi podnio ostavku.

Talijani su u nedjelju birali 630 zastupnika u Zastupničkom domu te 315 članova Senata. Italija ima novi, mješoviti izborni sustav, pa je jedan dio zastupnika biran proporcionalno sa stranačkih lista, a dio izravno u izbornim jedinicama.

Za članove donjeg doma mogle su glasati sve punoljetne osobe, a za Senat svi oni iznad 25 godina starosti.

Stara i nova lica

Na talijanskim izborima sudjelovala su neka već vrlo poznata lica. Tako je stranku desnog centra Forza Italia (FI) na izbore izveo 81-godišnji bivši premijer Silvio Berlusconi.

Berlusconi je u koaliciji s 44-godišnjim Matteom Salvinijem, vođom desničarske euroskeptične Lige (prije Sjeverna liga).

Na čelu Demokratske stranke (PD) je Renzi, a 31-godišnji Luigi Di Maio kandidirao se na čelu populističkog Pokreta pet zvijezda (M5S).

Što su oni najavili?

Migracija: Jedna od glavnih predizbornih tema u Italiji bila je migracija. Berlusconi migrante naziva "tempiranom bombom" i želi deportirati 600.000 ilegalnih useljenika. Njegov koalicijski saveznik Salvini Italiju je nazvao "rasističkom zemljom".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
M5S želi uvesti promjene u propise EU-a po kojima izbjeglice moraju tražiti azil u prvoj zemlji EU-a u koju uđu. PD pak predlaže rezove u financijskoj pomoći zemljama koje ne žele primiti izbjeglice.

Ekonomija: Talijanski ekonomski oporavak nastupa izrazito sporo. Italija ima treću najvišu stopu nezaposlenosti u eurozoni (11 posto) i najveći dug nakon Grčke.

Prema komentatorima, predizborna kampanja uglavnom je bila usmjerena na umirovljenike, jer se razočarana talijanska mladež pojačano iseljava te ne izlazi na izbore.

Europa: Talijanske stranke naširoko krive proračunska pravila EU-a za usporen ekonomski oporavak. M5S i Liga najavljivali su referendume za ukidanje eura, no obje stranke su odustale od takve retorike.

Cijepljenje: M5S se zalaže za ukidanje zakona o obveznom cijepljenju, unatoč ponovnom pojavljivanju ospica u Europi.

Tko ima najviše šansi za doći na vlast?

Ovo su prvi talijanski izbori pod novim izbornim sustavom koji potiče stvaranje predizbornih koalicija. Budući da je Di Maio odbio ući u koaliciju, njegove šanse su niske.

Najizgledniji pobjednik je koalicija desnog centra, no bez većine glasova. Budući da Berlusconi ne može postati premijer zbog sudske presude, za premijera je predložio predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija.

Budući da će lijevi centar teško doći u situaciju da formira većinsku vladu, stručnjaci predviđaju mogućnost stvaranja velike koalicije lijevog i desnog centra. Renzi je izjavio da neće ulaziti u koaliciju s "ekstremistima", što isključuje mogućnost koalicije s M5S-om.

Treba li nas biti briga?


Italija vrlo često mijenja vlade. Italija će nakon Brexita postati treće najveće gospodarstvo EU-a, a nestabilna vlada u Italiji značit će gospodarsku stagnaciju u Europi i nastavak odljeva mozgova. Izlazak Italije iz eurozone nije izgledan.

Promatrače brine naklonost prema Rusiji koja postoji među vodećim desnim i populističkim strankama. Postavlja se pitanje kako bi koalicija pro-ruskih stranaka utjecala na konsenzuse u EU-u, primjerice po pitanju sankcija Rusiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara