Izbori u Španjolskoj: Pobjeda socijalista, silovit skok ekstremnih desničara

Izbori u Španjolskoj: Pobjeda socijalista, silovit skok ekstremnih desničara
Foto: EPA

ŠPANJOLSKA socijalistička radnička stranka (PSOE) premijera Pedra Sáncheza dobila je najviše glasova na izvanrednim parlamentarnim izborima održanima u nedjelju, no nedovoljno za sastavljanje vlade, pokazala su prve izlazne ankete nakon što su se u 20 sati zatvorila birališta.

PSOE bi mogao dobiti između 114 i 119 zastupnika u parlamentu s 350 mjesta, pokazala je anketa kuće za ispitivanje mišljenja GAD3 napravljena za javnu televiziju RTVE.

Za formiranje vlade potrebno je imati 176 zastupnika.

Španjolci su izašli na izbore jer je u travnju PSOE dobio 123 mjesta nakon čega nije uspio dobiti podršku ostalih stranaka za formiranje manjinske vlade, a nije uspio dogovoriti niti koaliciju sa srodnim lijevim Unidas Podemosom.

Na drugom mjestu se nalazi konzervativna Narodna stranka s dobivenih između 85 i 90 mjesta, što je osjetan skok u odnosu na prije sedam mjeseci kada je ta stranka dobila 66 zastupnika u svom najlošijem rezultatu u povijesti.

Desničarski Vox postao treća stranka u zemlji

Da je desnica ojačala u međuvremenu pokazao je nedjeljni rezultat antiimigrantske desne stranke Vox koja je, prema anketi, postala treća najjača stranka u Španjolskoj s 56 do 59 mjesta.

Vox je u travnju prvi put ušao u nacionalni parlament s 24 zastupnika. Posljednjih dana se žestoko protivio pokušaju odcjepljenja Katalonije, autonomne pokrajine na sjeveru obilježene napetostima i prosvjedima nakon izricanja osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti.

Četvrto mjesto zauzela je lijeva formacija Unidas Podemos s 30 do 34 mjesta, dok je na petom stranka centra Građani sa samo 14 ili 15 mjesta koja je velika gubitnica izbora.

Stranka Građani je u travnju bila osvojila 57 mjesta.

U nedjelju je na izbore bilo pozvano 37 milijuna Španjolaca s pravom glasa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara