Izbori u Srbiji: Tadić ipak pobjednik?

PREMA posljednjim informacijama iz Beograda, čini se kako će na kraju ipak Borisu Tadiću mnogi čestitati ne samo na najboljem izbornom rezultatu, nego i na pobjedi na izborima. Naime, sasvim je izvjesno kako će se formirati vlada u kojem će biti Tadićeva lista "Za europsku Srbiju", zajedno s koalicijom Socijalistička partija Srbije (SPS) - Partija ujedinjenih penzionera (PUPS) - Jedinstvena Srbija (JS) i zastupnici manjina.

Nakon što je lider JS-a Draga Marković Palma izjavio srpskim medijima kako se jedino zalaže za koaliciju s Tadićem, lider postmiloševićevskog SPS-a Ivica Dačić kazao je kako pregovori s Vojislavom Koštunicom i radikalom Tomislavom Nikolićem i dalje traju te da ne treba izlaziti u javnost s drugačijim mišljenjima. No znakovito je kako je Dačić o istoj temi u razgovoru za njemačke medije kazao kako JS, neće izaći iz koalicije sa SPS-om.

"Ili svi, ili nitko! Doći ćemo do jedinstvenog stava, a pucanja naše koalicije neće biti", kazao je Dačić za Deutsche Welle. Budući je JS već izašao iz pregovora s Koštunicom i Nikolićem, pitanje je vremena, kažu politički poznavatelji prilika u Srbiji, kada će SPS javno obznaniti o formiranju vlade s Borisom Tadićem. 

Vlada do 15. lipnja?

Najdalje je u predviđanjima otišao srpski Blic koji je danas objavio kako će se vlada Srbije, formirati do 15. lipnja, na čelu s Borisom Tadićem uz stranke oko SPS-a te nekoliko zastupnika nacionalnih manjina. 

Podsjetimo, kako smo već pisali predsjednik JS-a Dragan Marković Palma, više je puta pozvao preko medija da se prekinu pregovori Dačić-Koštunica-Nikolić zbog definiranja stava oko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Bez garancija kako će SSP biti ratificiran u parlamentu, nema ni nastavka pregovora sa DSS-om i radikalima", istaknuo je prije nekoliko dana Marković Palma pozivajući Dačića da prekine pregovore dok se ne riješi pitanje oko SSP-a. Koštunica je takvu mogućnost javno odbio, pa je Marković odustao o pregovora. Već prije Koštunica i radikali definitivno su izgubili još jednog mogućeg člana svoje buduće koalicije.

Riječ je o predstavniku "Bošnjačke liste za evropski Sandžak" Sulejmanu Ugljaninu koji je nakon posjeta Turskoj, neslužbeno rekao kako koalicija s radikalima ne bi bila dobro rješenje. Bez Markovića i Bošnjaka, Koštunici i Nikoliću, ukoliko i dobiju Dačića zajedno s Markovićem i umirovljenicima na svojoj strani nedostajao bi još jedan glas.

I.Ć.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara