Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Izdan Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem

Foto: Hina

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo izdalo je Europski uhidbeni nalog za Ivicom Todorićem.

"Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, u okviru poduzimanja radnji iz svoje nadležnosti, sukladno Zakonu o prvosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, izdalo europski uhidbeni nalog (EUN) protiv prvookrivljenog hrvatskog državljanina. Daljnje radnje provode se sukladno zakonskim odredbama", javljaju iz DORH-a.

Uhićenje bez obzira gdje se nalazio


To znači da Ivicu Todorića čeka uhićenje, bez obzira gdje se nalazio u EU-u.

Oglasio se i MUP.

"Temeljem zaprimljenog Europskog uhidbenog naloga Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, policija poduzima mjere traganja prema prvookrivljenom hrvatskom državljaninu (1951.) na međunarodnoj razini. Poduzimaju se sve zakonom predviđene mjere s ciljem uhićenja osobe u svrhu osiguranja prisutnosti okrivljenika u kaznenom postupku", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europski uhidbeni nalog

Europski uhidbeni nalog pojednostavljeni je prekogranični sudski postupak predaje za potrebe vođenja kaznenog progona ili izvršenja kazne zatvora ili naloga za oduzimanje slobode.

Nalog koji izda pravosudno tijelo jedne zemlje EU-a vrijedi na cijelom području EU-a. Primjenjuje se od 1. siječnja 2004. godine, a zamijenio je dugotrajne postupke izručenja među zemljama Unije.

"Riječ je o zahtjevu pravosudnog tijela u jednoj zemlji EU-a za uhićenje osobe u drugoj zemlji EU-a i njezinu predaju prvoj zemlji u svrhu kaznenog progona ili izvršavanja zatvorske kazne ili naloga o pritvoru. Mehanizam se temelji na načelu uzajamnog priznavanja sudskih odluka. U primjeni je u svim zemljama EU-a", navodi se na stranicama Komisije.

Funkcionira putem izravnog kontakta među pravosudnim tijelima, a razlikuje se od tradicionalnog izručenja ponajprije u rokovima, jer zemlja u kojoj je osoba uhićena mora traženu osobu vratiti u zemlju u kojoj je izdan nalog najviše 60 dana od uhićenja.

Ako pak osoba da svoju suglasnost za predaju, odluka se donosi u roku od 10 dana. Odluke se donose na razini pravosudnih tijela, bez uplitanja politike, dok zemlje EU-a više ne mogu odbiti predaju vlastitih državljana, osim ako same preuzmu izvršenje zatvorske kazne tražene osobe.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara