Izdan narančasti alarm za cijeli Jadran, očekuje se nevrijeme

Izdan narančasti alarm za cijeli Jadran, očekuje se nevrijeme
Foto: DHMZ, Dino Stanin/PIXSELL

DANAS je za cijeli Jadran izdan narančasti alarm upozorenja. Na moru se alarm odnosi na vjetar, a u Zagori na obilnu kišu.

Valja obratiti pažnju na ciklonu koja će se do kraja svojim centrom naći iznad Jadrana. Tlak zraka na razini mora past će ispod 980 hektopaskala pa se tako u Splitu predviđa tlak niži od 978 hektopaskala, što je jedna od najnižih vrijednosti tlaka zraka u posljednjih nekoliko desetljeća, piše Dalmacija Danas.

Mogući orkanski udari juga

Jutros će biti manje nestabilno i prohladno, a moguća su i duža suha razdoblja. Od sredine dana zapuhat će jugo koje će jačati iz sata u sat te će u ranim večernjim satima imati svoj vrhunac kada se udari preko 100 km/h ne očekuju samo na moru, nego i uz obalu. Na moru su mogući orkanski udari juga.

Krajem dana jače će se naoblačiti pa će navečer biti izraženih pljuskova s grmljavinom. Lokalno će u kratkom razdoblju pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. U najvišim planinama iznad 1400 metara nadmorske visine padat će obilan snijeg.

Evo što kaže današnja prognoza DHMZ-a za obalu.

Sjeverni Jadran

Većinom oblačno uz povremenu kišu te razmjerno vjetrovito. Malo kiše mjestimice može pasti u noći te osobito popodne i prema kraju dana kada su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom i lokalno obilnom kišom. Umjereno jugo i južni vjetar jačat će prijepodne na mjestimice olujno, a prema kraju dana okrenut će na sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 3 do 7, a najviša dnevna većinom između 9 i 12 °C.

Dalmacija

Umjereno do pretežno oblačno, povremene kiše bit će tek rijetko u prvom dijelu dana, a češće popodne i navečer kada su mogući izraženiji pljuskovi s grmljavinom. Jugo i južni vjetar jačat će popodne na jako i olujno. Najniža jutarnja temperatura uglavnom od 5 do 10 °C. Najviša dnevna većinom između 12 i 15 °C.

Ekstremne vremenske prilike

Lokalno se mogu očekivati ekstremne vremenske prilike. Nizak tlak mogao bi potaknuti dizanje razine mora, pa je moguća pojava ciklonalne plime koja će plaviti niže dijelove obale.

Jugo će krajem dana dići visoke valove koji će stvarati probleme u pomorskom prometu.

Gotovo cijeli sljedeći tjedan u Dalmaciji će biti južina i natprosječna toplina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara