Izetbegović čestitao Milanoviću: "Dokazao je zrelost, moguće poboljšanje odnosa"

Izetbegović čestitao Milanoviću: "Dokazao je zrelost, moguće poboljšanje odnosa"
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

PREDSJEDNIK SDA Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović se pridružio čestitkama Zoranu Milanoviću na pobjedi na izborima za predsjednika Hrvatske pozvavši ga da svoj mandat iskoristi kako bi se poboljšali odnosi između dvije države koji su, kako tvrdi, u proteklim godinama pogoršani.

"Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izniman značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupnu regiju. Nadam se da ćemo tijekom vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici te odnose poboljšati", napisao je Izetbegović u podužoj čestitci.

Izetbegović je konstatirao kako je Milanović i osobno tijekom predizborne kampanje potvrdio da su odnosi između Zagreba i Sarajeva u mandatu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bili opterećeni "nepotrebnim tenzijama". Ohrabren Milanovićevom ocjenom Izetbegović kaže kako je time dokazana politička zrelost izabranog hrvatskog predsjednika, što daje nadu da je poboljšanje odnosa moguće. 

Predsjednik najveće bošnjačke strake u BiH sugerirao je kako bi to trebalo učiniti kroz iskren i otvoren dijalog tijela vlasti dvije države o svim otvorenim pitanjima, koji bi se temeljio na načelima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštovanja međunarodnog prava.

"Taj dijalog je u proteklom razdoblju izostajao unatoč nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Uvjeren sam da u tijelima vlasti Bosne i Hercegovine imate partnera za ovaj dijalog", poručio je Izetbegović Milanoviću.

Zaključio je ocjenom da će sadašnje predsjedavanje Hrvatske Vijećem Europske unije pridonijeti jačanju eurointegracijskih procesa na Balkanu i jačanju europske perspektive cijele te regije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara