Izetbegović: Ili kompromis ili neće biti nove vlasti u BiH

Izetbegović: Ili kompromis ili neće biti nove vlasti u BiH
Foto: FaH

RJEŠENJE krize vlasti u Bosni i Hercegovini moguće je u sljedećih nekoliko tjedana pod uvjetom da postoji spremnost za kompromis, no ako toga nema, neće uskoro biti ni novog Vijeća ministara, izjavio je predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović.

Nakon što je Vijeće za vanjske poslove Europske unije još jednom pozvalo na hitnu i neodgodivu uspostavu vlasti u BiH, na temelju rezultata izbora provedenih još u listopadu 2018., Izetbegović je u intervjuu koji je objavio portal Faktor kazao kako je s njegovog stajališta to moguće ako potencijalni partneri, odnosno njegova SDA te HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), potvrde da će se nastaviti reforme važne za približavanje NATO-u, ali da članstva u Alijansi neće biti dok se o tome ne postigne konsenzus unutar BiH.

"Ukoliko i ovo bude odbijeno formiranje novog saziva Vijeća ministara u ovom mandatu će postati potpuno neizvjesno", kazao je Izetbegović, koji se zalaže za približavanje BiH NATO-u, dok se Dodik tome odlučno protivi.

Misli da je blokada parlamenta od strane SNSD-a nezakonita

Izetbegović misli kako bi, bez obzira na izostanak dogovora o novoj izvršnoj vlasti, parlament BiH morao raditi te da je blokada tog tijela, koju je nametnuo SNSD, nezakonita i protuustavna. Najavio je kako bi stoga SDA mogla tražiti intervenciju Ureda visokog predstavnika (OHR) ali i Tužiteljstva BiH.

Na pitanje o zahtjevima HDZ BiH da se prije uspostave nove vlasti u Federaciji BiH riješi problem manjkavosti u izbornom zakonu, Izetbegović je ustvrdio kako je najveća hrvatska stranka "previsoko postavila ljestvicu i sad im je problem da je spuste".

"Bojim se da će prijedlozi za izmjene Izbornog zakona koje kane (HDZ) predstaviti koalicijskim partnerima i javnosti ovih dana, ponovo biti u koliziji s obvezujućim dokumentima EU-a, poput Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU i presuda Europskog suda za ljudska prava po apelacijama Sejdić-Finci, Pilav i Zornić, a time i neprihvatljivi za bošnjačke i građanske stranke", kazao je Izetbegović.

"HDZ nakon toga može kroz cijeli mandat nastaviti s blokadom uspostavljanja nove strukture vlasti u Federaciji BiH i podrškom SNSD-u u blokadi formiranja i rada parlamenta BiH, ali to ničem dobrom neće voditi. Ignoriranje volje glasača, odnosno blokiranje volje pretežite većine političkih faktora u BiH neupitno će ujediniti tu većinu i prisiliti je da krene u trajno razbijanje takvih blokada već na izborima 2022.", kazao je Izetbegović prvi put najavljujući neku novu veliku bošnjačku koaliciju koja bi se pojavila na sljedećim općim izborima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara