Izetbegović: Osigurat ćemo udžbenike za izučavanje bosanskog jezika učenicima u Hrvatskoj

Izetbegović: Osigurat ćemo udžbenike za izučavanje bosanskog jezika učenicima u Hrvatskoj

Foto: FAH

POLOŽAJ Bošnjaka u Hrvatskoj je zadovoljavajući, a oni bi trebali jačati suradnju s Bosnom i Hercegovinom kao svojom matičnom državom, zajednička je ocjena sa sastanka bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i predstavnika bošnjačkih udruga koji je održan u Sarajevu.

Kako je priopćeno iz Predsjedništva BiH u sastavu izaslanstva čiji su se članovi sastali s Izetbegovićem bila je zastupnica u Hrvatskom saboru Ermina Lekaj Prljaskaj koja je izabrana kao predstavnica bošnjačke nacionalne manjine te predstavnici bošnjačkih nacionalnih i kulturnih udruga.

Oni su Izetbegovića informirali o sadašnjim pravima i statusu kojega imaju u Hrvatskoj te aktivnostima koje poduzimaju kako bi se ojačale njihove veze s BiH.

Zastupnica Prljaskaj je ocijenila bi kako bi Bošnjacima naročito pomogao sporazum o dodatnoj zaštiti bošnjačke nacionalne manjine između resornih ministarstava BiH i Hrvatske.

Učenicima bošnjačke nacionalnosti omogućeno izučavanje bosanskog jezika

Predstavnici Bošnjaka iz Hrvatske izvijestili su Izetbegovića o početku provedbe inicijative da se dopunskom nastavom učenicima bošnjačke nacionalnosti omogući izučavanje bosanskog jezika. Izražena je i potreba da se uspostavi dublja suradnja na polju kulture i tradicije organiziranjem prigodnih manifestacija čiji bi nositelji bili udruženja Bošnjaka u Hrvatskoj i organizacije i institucije iz BiH.

Izetbegović je informirao sugovornike o trenutnom stanju u BiH, a posebno o odnosima BiH i Hrvatske. Istaknuo je kako je riječ o prijateljskim zemljama među kojima postoje i otvorena pitanja no ona se mogu riješiti dijalogom na ravnopravnim osnovama i u duhu dobrosusjedskih odnosa.

Izetbegović je obećao i konkretnu pomoć u osiguravanju udžbenika za izučavanje bosanskog jezika za učenike u Hrvatskoj, te izrazio potporu unaprjeđenju suradnje bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj s matičnom državom BiH, stoji u priopćenju iz Predsjedništva BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara