Izišao prvi broj "National Geographica Hrvatska"

PRVI broj "National Geographica Hrvatska" izišao je iz tiska i dostavljen pretplatnicima, a na kioscima bi se trebao pojaviti 7. studenoga.

Glavna tema broja je ropstvo u 21. stoljeću. Danas ima više robova

nego ih je zarobljeno u Africi u četiri stoljeća transatlantske trgovine robljem, kaže se u najavi 28 stranica dugačkog članka. Tekst se naslanja i na istraživanja novinara i iz Bosne gdje otkriva trgovinu ženama koje "vlasnici" prisiljavaju na prostituciju.

Na 27 stranica prikazuje se kako visoka tehnologija, kojom je čovjek svakodnevno okružen, ima dimenziju nadzora na njim.

Tema s naslovnice posvećena je kinkadžuu, srodniku rakuna koji se noću hrani prašumskim cvjetovima, a pored njega zoološke teme obuhvaćaju još zebre i podmorska istraživanja oceana.

Od tema iz Hrvatske uvrštena je reportaža o Humu, "najmanjem gradu na svijetu" autora Mladena Trnskog i fotografa Stephana Lupina i Velimira Trnskog (5 stranica).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put "National Geographic" pisao je o Hrvatskoj 1908., kad je prikazan Dubrovnik.

Pojavi prvog broja prethodila je izložba "Stotinu najboljih fotografija" časopisa "National Geographic", postavljena na nekoliko mjesta od Dubrovnika do Osijeka.

Časopis "National Geographic" izlazi već 115 godina i stekao je reputaciju najuglednijeg takvog časopisa na svijetu. Izvanamerička izdanja počela su se pojavljivati 1995. a hrvatsko je 25. po redu.

Na svijetu postoji preko 40 milijuna čitatelja toga časopisa.

Oko 70 posto časopisa čine fotografije koje su njegov zaštitni znak, i oko 30 posto teksta kojeg pišu vrhunski majstori, a ti tekstovi se višestruko provjeravaju, rekao je glavni urednik za Hrvatsku Hrvoje Prčić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara