Izjava 215 javnih osoba protiv Tijanićevog nastupa na HTV-u

Izjava 215 javnih osoba protiv Tijanićevog nastupa na HTV-u

ISTAKNUTE javne osobe, njih 215, potpisale su izjavu kojom izražavaju duboko zgražanje i negodovanje zbog teškog promašaja uređivačke politike Informativnog programa HTV-a nastupom Aleksandra Tijanića, jednog od najistaknutijih pobornika i izvršitelja agresorske politike Slobodana Miloševića u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2".

Jednako skandaloznim smatraju da se u istoj emisiji, emitiranoj 14. studenoga, pojavio i Brana Crnčević, jedan od vodećih ideologa velikosrpske politike, koji od nje ne odustaje ni nakon pada Slobodan Miloševića.

"Još ni jedan visoki srbijanski dužnosnik nije smogao moralne hrabrosti ispričati se za velike žrtve koje je, odupirući se velikosrpskoj agresiji, pretrpjela Hrvatska i njezini građani.

Zato kao građani i pretplatnici hrvatske javnosti oštro osuđujemo u posljednje vrijeme zamjetne pokušaje HTV-a da se u program bez opravdanog povoda, kao u ovom konkretnom slučaju, uključuju osobe iz Srbije koja još uvijek, ni politički ni moralno, nije rasčistila sa svojom agresorskom prošlošću.

Iako je krivična odgovornost za počinjenje zločine individualna, politička odgovornost je kolektivna", ističu istaknuti pojedinci u prosvjednoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također navode kako koriste priliku "pozvati svekoliku hrvatsku javnost na prekid zlokobne šutnje, te da se u javnim istupima i drugim demokratskim metodama najodlučnije usprotivi pokušajima da se Hrvatsku na perfidan način i raznovrsnim pritiscima ponovno uvede u bilo kakvu umjetnu zajednicu na ovim prostorima".

"Svjesni činjenice da se na ovom području moraju raditi novi mostovi povjerenja između Srbije i Hrvatske, želimo upozoriti da se takvi odnosi ne mogu graditi s ljudima koji su djelatno pripremali i sudjelovali u ostvarivanju velikosrpske politike", naglašeno je u prosvjednoj izjavi.

Podsjeća se da je ta politika stajala Hrvatsku 15 tisuća života, mnogostruko više ranjenih, još uvijek upitnu sudbinu 1.184 nestale osobe, materijalne štete od 32 milijarde dolara te ostavila mnoge druge neriješene među državne probleme Hrvatske i Srbije.

Među potpisnicima izjave su istaknuti kulturni i javni djelatnici, umjetnici, sveučilišni profesori, saborski zastupnici, sportaši, novinari, liječnici, odvjetnici, predstavnici braniteljskih udruga i mnogi drugi ugledni građani.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara