Izjave Vlade jedno, brojke sasvim drugo: Još se ne vidi oporavak sektora građevinarstva

Foto: Tea Cimaš (Cropix)

UNATOČ najavama s državnog vrha o naznakama izlaska iz krize te početku velikih državnih investicija koje bi naposljetku trebale pokrenuti i građevinski sektor i dalje se prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku nastavljaju crni dani za građevinarstvo.

Pad za 8,3 posto

Naime, obujam građevinskih radova u siječnju zabilježio pad za 8,3 posto godišnje, a kako primjećuju analitičari Raiffeisen Banke, iako je u posljednja četiri mjeseca vidljivo usporavanje negativnih trendova, pad u promatranom sektoru i dalje je izrazito snažan, što posebno potvrđuje podatak da je u siječnju prošle godine zabilježen pad obujma radova za više od 18 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To potvrđuje, smatra se u analizi RBA, da je građevinarstvo jedan od najjače pogođenih sektora u krizi. Štoviše, niska razina potražnje za nekretninama pod utjecajem slabih investicijskih aktivnosti i smanjenog raspoloživog dohotka stanovništva ne omogućuju njegov skori oporavak.

Građevinarstvo u padu već dvije godine

Nastavak nepovoljnih kretanja u građevinskom sektoru potvrđuje i pad broja izdanih građevinskih dozvola na godišnjoj razini. Tako je u siječnju je izdano ukupno 690 dozvola za građenje, što je na godišnjoj razini manje za 3,1 posto.

"Snažan pad u građevinskom sektoru koji je započeo još prije dvije godine nastavio se i početkom 2011. Budući da je početak oporavka realnog sektora još uvijek upitan teško je predvidjeti kada će on donijeti pozitivne pomake u građevinarstvu", stoji u RBA analizi u kojoj se dodaje da oporavak stambene izgradnje možemo očekivati tek nakon oporavka tržišta rada i s rastom životnog standarda, dok u preostalim segmentima rast građevinskih aktivnosti vidimo tek s značajnijim oporavkom investicija, što bi moglo ovisiti i o uspješnoj realizaciji najavljenih Vladinih projekata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara