Izlazak iz EU izglasali seljaci, starci i socijalni slučajevi

Izlazak iz EU izglasali seljaci, starci i socijalni slučajevi

Foto: Screenshot

BRITANSKI glavni grad London bio je čvrsto za ostanak u Europskoj uniji. Pokazuje to karta rezultata referenduma o odlasku ili ostanku Velike Britanije u Europskoj uniji iz koje je jasno kako su Britanci glasali po regijama.

I Liverpool i Manchester te škotski Edinburgh i velški Cardiff bili su u velikoj mjeri za ostanak, a u Birminghamu su protivnici i zagovornici izlaska Britanije iz EU bili izjednačeni. Za ostanak su bili i Oxford, ali i sjevernoirski Belfast.

Čini se kako su za izlazak iz Europske Unije mahom glasale ruralnije sredine, a posebno su nabrijani na izlazak bili na krajnjem istoku Engleske, u regiji East Midlands gdje je u nekim dijelovima uz samu istočnu obalu preko 80 posto birača glasalo za izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

Podaci pokazuju da su, ukupno gledajući, Engleska i Wales bili za izlazak, a Sjeverna Irska i u još većoj mjeri Škotska, za ostanak Britanije u EU.

Najveći pobornici izlaska stariji od 65 godina

Prema dobi, Britanci stari od 18 do 24 godine, odnosno oni koji će najduže morati živjeti s jučerašnjom odlukom, u najvećem su postotku bili za ostanak u Uniji, njih 64 posto. Što su stariji. Britanci su sve više protiv Britanije u Europskoj uniji. Najviše onih koji su za izlazak tako je u dobnoj skupini od 65+ godina, 58 posto. Prosjek godina koliko će oni morati živjeti sa svojom odlukom je 16, a oni najmlađi glasači koji su bili i najviše za ostanak, živjet će s ovom odlukom u prosjeku 69 godina.

Dosad su studije pokazale da protivnici Europske unije i euroskeptici mahom pripadaju siromašnijem i lošije obrazovanom stanovništvu, a s obzirom na regionalnu strukturu glasanja za ostanak odnosno odlazak Velike Britanije iz Europske unije može se pretpostaviti da je upravo tako stanovništvo izglasalo izlazak iz EU.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara