Izlazne ankete: Irska legalizirala pobačaj

Izlazne ankete: Irska legalizirala pobačaj

PREMA izlaznim anketama, Irska je velikom većinom glasova odlučila legalizirati pobačaj. Rezultate izlaznih anketa objavio je Ipsos, a prema njima je čak 68 posto birača glasalo za legalizaciju pobačaja, javlja Irish Times.

3.2 milijuna irskih glasača danas je glasalo na povijesnom referendumu o legalizaciji pobačaja. Izlaznost je bila viša nego na sličnim nedavnim glasanjima, poput referenduma o istospolnom braku ili posljednjim izborima.  

Birališta su otvorena jutros u 7 sati, a glasanje je trajalo do 22 sata po lokalnom vremenu. Glasalo se o ukidanju ustavne odredbe, tzv. Osmog amandmana, kojim se zabranjuje pobačaj u gotovo svim slučajevima. Ovaj je amandman uveden također na referendumu 1983.

Najstroži zakon o pobačaju u Europi

Jedina iznimka, dozvola pobačaja u slučaju da je ugrožen život majke, uvedena je tek 2013. S obzirom na to da je i dalje zabranjen pobačaj i u slučaju silovanja, incesta ili malformacije ploda, irski zakon o pobačaju trenutno je najstroži u Europi. Naime, Osmi amandman postavio je prava fetusa i majke na jednaku poziciju. 

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile. 

Službeni rezultati se očekuju sutra navečer

Tisuće Iraca koji žive u inozemstvu doputovali su u domovinu samo da bi glasali o ovoj temi, za koju se općenito misli da će odrediti budućnost Irske - ili kao konzervativne i katoličke, ili kao liberalne i sekularne zemlje. Čak stotinu tisuća novih glasača registriralo se prije referenduma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje na koje glasači odgovaraju ne odnosi se izravno na Osmi amandman ili pobačaj, već glasi: "Odobravate li prijedlog izmjene Ustava sadržan u dolje spomenutom zakonu?"

"Za mene je to jedno veliko 'da'", napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar nakon što je izašao na glasanje u Dublinu. Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum "sudbonosni datum za sve nas".

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017. 

Ako kampanja  za legalizaciju pobačaja ("Yes") i službeno prođe, očekuje se da će irski parlament donijeti zakon prema kojem će biti dozvoljen pobačaj u prvih 12 tjedana trudnoće, kao što je slučaj u većini zapadnih zemalja. Ako kampanja "No" pobijedi, naravno, zabrana pobačaja ostat će na snazi kao i dosad. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara