Izlazne ankete u Izraelu: Rezultat je izjednačen

Izlazne ankete u Izraelu: Rezultat je izjednačen
Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu, na vlasti puno desetljeće, i njegov protivnik Benny Gantz u utorak navečer vodili su mrtvu utrku nakon prijevremenih parlamentarnih izbora, pokazali su rezultati izlaznih anketa. 

Netanyahu (69) je ujutro predvidio da će ti izbori biti jako tijesni, što potvrđuju izlazne ankete koje su proveli veliki izraelski mediji.

Njegova stranka Likud trebala bi dobiti između 31 i 33 mjesta od ukupno 120 u Knessetu, izraelskom parlamentu, a centristički savez Plavih i bijelih protivnika Bennyja Gantza između 32 i 34 mjesta.

Uz rezultate ovih dviju stranaka odlučujući će biti rezultati njihovih potencijalnih saveznika jer nije bitno tko će od njih dvojice dobiti više mandata, nego tko će biti kadar uz te saveze ostvariti 61 mandat u parlamentu. 

Drugi izbori u pet mjeseci

Prema izlaznim anketama izgleda da nijedan blok nije kadar ostvariti taj broj i formirati vladu nakon drugih izbora u pet mjeseci.

Uz tradicionalne saveznike, Likud bi mogao dobiti između 54 i 57 mandata, a Plavo-bijeli između 54 i 58.

Arapske stranke mogle bi biti ključne

Arapske stranke, koje bi trebale osvojiti između 11 i 13 mjesta u parlamentu, mogle bi odigrati ključnu ulogu pružanjem podrške jednom ili drugom kandidatu kako bi zemlja izašla iz političke paralize.

Rezultati ovih novih izbora imaju dodatnu težinu za Netanyahua jer se zbivaju mjesec dana prije njegova pojavljivanja na sudu zato što je osumnjičen za korupciju, zloporabu povjerenja i malverzacije. Taj izraelski premijer s najduljim stažem u travnju je pretrpio jedan od najvećih poraza u karijeri jer nije uspio sastaviti novu vladu iako su Likud i njegovi saveznici osvojili većinu parlamentarnih mandata. 

Ne želeći riskirati da predsjednik Izraela Reuven Rivlin ponudi mandat za sastav vlade nekome drugom, Netanyahu se odlučio na nove izbore. 

Izraelci bi mogli biti zasićeni održavanjem dvaju izbora u kratkom roku i odaziv bi se mogao pokazati ključnim. Izbori bi u velikoj mjeri mogli ponovno biti referendum o Netanyahuu. 

Njegovo kontroverzno obećanje da će anektirati trećinu Zapadne obale ako pobijedi na izborima tema je koja dominira posljednjim danima kampanje. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara