Izlazne ankete: Angela Merkel izgubila 8,5 posto glasova, ektremni desničari treća snaga u Njemačkoj

Izlazne ankete: Angela Merkel izgubila 8,5 posto glasova, ektremni desničari treća snaga u Njemačkoj

Foto: FaH

PREMA izlaznim anketama koje su u 18 sati objavile njemačke javne televizije ARD i ZDF, rezultati izbora za Bundestag uvode Njemačku u novu političku epohu.

CDU Angele Merkel je s 32,5 posto izgubio oko 8,5 posto glasova u odnosu na rezultat prije četiri godine. SPD je pak doživio povijesni debakl s 20 posto glasova (5 posto glasova manje u odnosu na prošle izbore), te je odmah najavio kako odlazi u opoziciju.

AfD na trećem mjestu


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na trećem mjestu je desno-ekstremistična Alternativa za Njemačku (AfD) s 13,5 posto, što je ujedno i prvi put od Drugog svjetskog rata da je u njemački parlament ušla stranka desnija od CDU/CSU, koja je povrh toga i stranka sa dijelom članova koji naginju neonacizmu.

Liberalni FDP se s odličnih 10,5 posto (skok od 5,7 posto u odnosu na prošle izbore) vraća u Bundestag nakon što je jedan mandat izbivao od njega, a iza njega su Zeleni s 9,5 posto glasova, čime su dobili dodatnih 1 posto glasova. Ljevičarska Die Linke je osvojila 9 posto glasova, 0,4 posto nego prije četiri godine.

Ovo je prvi put od Drugog svjetskog rata da u Bundestag ulazi šest frakcija, a kako je SDP odlučio ići u opoziciju Angela Merkel će imati veliki izazov pred sobom u sastavljanju vladajuće koalicije.
 
Brojanje glasova je u tijeku, a dosadašnje objave neslužbenih rezultata se manje-više poklapaju s izlaznim anketama.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara