Izlaznost u Njemačkoj kao i prije četiri godine, desničari postaju treća snaga u zemlji?

Izlaznost u Njemačkoj kao i prije četiri godine, desničari postaju treća snaga u zemlji?

Foto: FaH

NA PARLAMENTARNIM izborima u Njemačkoj u 14 sati se s 41,1 posto bilježi gotovo ista izlaznost birača kao i prije četiri godine, priopćilo je Glavno izborno povjerenstvo u Berlinu u nedjelju.

Usprkos prvim dojavama iz većih gradskih središta poput Muenchena ili Hamburga o povećanom broju birača koji su izišli na izbore, ovaj broj se do 14 sati stabilizirao i nalazi se na gotovo istoj razini kao i na posljednjem izborima.

U ovu vrijednost međutim nisu uračunati glasovi pristigli putem pošte kojih je ove godine rekordni broj.

Očekuje se viša izlaznost zvog polarizacije birača


Prije četiri godine konačna izlaznost je iznosila 71,5 posto a ove godine se zbog polariziranja birača, čemu je posebice pridonijela desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) očekuje nešto viši odaziv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Birališta se zatvaraju u 18 sati kada se očekuju i prve procjene na temelju izlaznih anketa.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja očekuje se da će demokršćanska Unija CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel na čelu osvojiti najviše glasova.

Ankete predviđaju da bi AfD mogla postati treća po snazi stranka u zemlji


Socijaldemokrati bi se trebali naći na drugom mjestu ali obje stranke koje tvore demokršćansko-socijaldemokratsku koaliciju moraju računati s velikim gubicima u usporedbi s posljednjim izborima.

Ankete isto tako predviđaju da bi AfD, koji svoj politički program temelji na kritici izbjegličke politike Angele Merkel, mogla postati treća po snazi politička stranka u Njemačkoj.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara