Izložba bagdadskog muzeja u SAD-u

SAMO mjesec dana nakon što se smirio strah zbog nestanka neprocjenjivog blaga bagdadskog muzeja, koje je pronađeno i vraćeno kamo pripada, iračke su vlasti odlučile posuditi neke od najvrednijih izložaka Sjedinjenim Državama.

Bagdadski muzej odlučio je pripremiti putujuću izložbu u Sjedinjenim Državama u kojoj će biti neki od najljepših izložaka i tako pokazati svijetu njihovu kulturnu vrijednost.

Među dragocjenostima koje će biti na putujućoj izložbi zbirka je asirskog nakita, poznatog kao rukotvorine iz Nimruda, najavio je BBC. Neprocjenjiva zbirka od 650 narukvica, ogrlica, kraljevskih tijara i poludragog kamenja spada među najveća arheološka otkrića u 20. stoljeću a potječe iz 8. stoljeća prije Krista. Otkrivena je u grobnicama asirskih kraljica i princeza za vrijeme iskapanja blizu grada Mosula, na sjeveru Iraka, devedesetih godina prošlog stoljeća.

Na izložbi će biti i sumerska vaza Warca, koja potječe iz 3200. godine prije Krista. Ta unikatna vaza izrađena je od alabastera, a prikazuje scene iz svakodnevnog života.

Izložba bagdadskog muzeja u SAD-u bit će postavljena tijekom šest do osam mjeseci.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara