Izložba Duška Šibla "recentne slike" u muzeju Mimara

IZLOŽBA "Recentne slike" Duška Šibla, s 30 slika iz umjetnikovog najnovijeg ciklusa, otvorena je večeras u Muzeju Mimara.

Središnji motiv ciklusa je tijelo, ljudske figure, samostalne i u kompoziciji. Riječ je o akrilicima i miješanoj tehnici na platnu, formata 90 puta 120 centimetara. Sve slike nastale su ove godine.

Likovni kritičar Darko Glavan, autor predgovora kataloga, kao ključnu odliku i osnovni stvaralački impuls Šiblove slikarske poetike izdvaja strastvenost.

Glavan drži da se stoga može razumjeti i "opsesivna prisutnost tjelesnosti" u njegovu slikarstvu, kojoj je ostao vjeran i u novom ciklusu, i koja mu je ikonografski znak raspoznavanja.

Po njegovim riječima, Šibl na novim slikama izrazitije naglašava obrisne linije, a kromatski raspon svodi na snažne kontraste dviju osnovnih boja, plave i žute, plave i crvene, crne i bijele.

Duško Šibl (Zagreb, 1951.) diplomirao je komparativnu književnost i povijest umjetnosti 1977. na zagrebačkom Filozofskom fakultetu. Studij slikarstva završio je 1982. u Londonu, na Byam Shaw School of Art. Magistrirao je na slavnom Royal College of Art četiri godine kasnije. Od 1982. do danas imao je 28 samostalnih i dvadesetak skupnih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Zagrebu, Londonu i Dubrovniku.

Izložba "Recentne slike" bit će otvorena do 8. prosinca.

(Hina) ag ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara