Izložba o obavljenim konzervatorskim radovima u Zagorju

Izložba naziva "Konzervatorskorestauratorski radovi na pokretnim kulturnim dobrima Hrvatskog zagorja 2001. 2004. godine" otvorena je u petak navečer u gornjostubičkom Muzeju seljačkih buna.

Prikaz je to projekta koji je pokrenuo Konzervatorski odjel u Zagrebu u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom, a u svrhu zaštite najugroženijih dijelova sakralne kulturne baštine na krapinsko - zagorskom području. Misao je vodilja ove izložbe ukazivanje na krajnje zabrinjavajuće stanje u kojem se nalazi dio pokretne baštine, upoznavanje s mogućnostima njihove zaštite, te prezentiranje dosadašnjeg rada na obnovama. Namjera je izložbe autorskog dvojca, Nevena Bradića iz zagrebačkog Konzervatskog odjela i Darka Ivića iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, potaknuti djelovanje lokalne sredine kao i predstavnika Crkve da se i sami uključe u programe zaštite i obnove zagorskih kulturnih dobara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na izložbi je prikazano pedesetak djela crkvene umjetnosti s 22 lokaliteta, u prvom dijelu stanje neobnovljenih kulturnih dobara i kulturnih blaga obnovljenih na neodgovarajući način, a drugi dio izložbe prikazuje djela na kojima je izvršena preventivna zaštita, odnosno koja su konzervirana, te naposlijetku djela na kojima su obavljeni cjeloviti konzervatorsko-restauratorski radovi i koja su vraćena u stanje najbliže izvornome. Izložba je otvorena do kraja listopada i može se razgledati svakoga dana od 10 do 17 sati.

(Hina) xkra yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara