Izložba "otvorena scena - pogled na HNK u Zagrebu od 1990. do 2003.

U Umjetničkom paviljonu u Zagrebu večeras je otvorena izložba pod nazivom "Otvorena scena pogled na HNK u Zagrebu od 1990. do 2003. godine".

Pregled je to trinaestogodišnjeg rada, odnosno 13 kazališnih sezona zagrebačkog HNK-a, u kojima su s vodećim hrvatskim kazalištem surađivali svi relevantni hrvatski umjetnici te neki od vodećih stranih umjetnika.

Izložba pokazuje raznobojnu paletu mogućih likovnih izraza i formi, primijenjenih u kazališnoj produkciji.

Izloženi su dijelovi scenografija, kostimi, likovna rješenja plakata, portreti slavnih umjetnika, razni umjetnički predmeti, plakete, medalje i marke.

Indendant HNK u Zagrebu, Mladen Tarbuk, u predgovoru kataloga izložbe napominje kako se ovo kazalište "može podičiti time što pripada rijetkim europskim kazalištima koja promišljeno njeguju formu plakata i svoj vizualni identitet".

S tom činjenicom slaže se i likovni kritičar Tonko Maroević, koji naglašava da se tijekom 13 godina oblikovanja plakata HNK izmijenilo 50-tak autora te je ukazao na plodno preplitanje osobnih i kolektivnih poetika.

Povjesničarka umjetnosti Željka Čorak uz ovo kazališno bogatstvo odaje posebno priznanje autoru izložbu Zlatku Kauzlariću Ataču, rekavši da je HNK u posljednjih 13 godina na poseban način poticao likovne umjetnike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iznijela je podatak da su umjetnici radili na 161-noj predstavi, na isto toliko scenografija, kostimografija, plakata, maski, kazališnih zastora i skica za kazališne zastore.

U rasponu od patetičkog do ludičkog tu su djela Vaske Lipovca, Ive Šebalja, Nives Kavurić Kurtović, Josipa Vanište, Miroslava Šuteja, Ivana Lackovića Croate, Zlatka Boureka, Vasilija Jordana, Ede Murtića, Zvonimira Lončarića, Ivana Lovrenčića, Mersda Berbera i drugih.

Ukupno je oko 130 imena koja predstavljaju najnovije razdoblje hrvatske likovne umjetnosti.

O izložbi, odnosno o predstavljanju hrvatske kazališne umjetnosti u svijetu govorio je i ministar vanjskih poslova Tonino Picula, a izložbu je otvorio ministar kulture Antun Vujić.

Ovom izložbom HNK u Zagrebu prikazuje se kao značajno mjesto proizvodnje kulture i društvenih vrijednosti, a veliku uloga u postavljanju izložbe imala je poslovna ravnateljica HNK-a, Jasna Jakovljević.

Izložba "Otvorena scena" u Umjetničkom paviljonu ostat će otvorena do 14. kolovoza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara