Izmjena Zakona o HRT-u do rujna ove godine

Prijedlogom Plana usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama EU za 2005. predviđena je izmjena Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT) do rujna ove godine i to na način da glavnu ulogu u izboru Programskog vijeća HRTa, tijela koje odlučuje o svim ključnim ljudima javne televizije, imaju predstavnici udruga civilnog društva.

"Novi Zakon o HRT-u biti će usvojen u III. kvartalu 2005. godine, a uređivati će način izbora i rad Programskog vijeća HRT-a na način da glavnu ulogu u izboru Vijeća imaju udruge civilnoga društva", navodi se, među ostalim, u Planu koji je 20. siječnja zastupnicima predočila ministrica europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Taj je dokument potom upućen na raspravu saborskim klubovima, a osim medija obuhvaća i sva druga područja na kojima bi Hrvatska svoje zakonodavstvo trebala prilagoditi europskim standardima.

Ako planirane izmjene Zakona o HRT-u budu prihvaćene, članovi tijela koje bira glavnog ravnatelja, ravnatelje organizacijskih jedinica i glavne urednike informativnih programa radija i televizije birali bi se na sličan načinu kao što je to bilo uređeno zakonom koji je bio na snazi do veljače 2003.

Vijeće HRT-a je tada brojalo 25 članova, 22 iz redova udruga civilnog društva, te tri predstavnika predsjednika Republike, Sabora i Vlade. Po sadašnjem Zakonu, članove kontrolnog tijela, čije je ime u međuvremenu promijenjeno u Programsko vijeće HRT-a, bira Sabor, nakon što se o imenima kandidata koje predlože udruge usuglase parlamentarni klubovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema Planu usklađivanja s pravnim stečevinama EU-a za izmjene Zakona o HRT-u iz proračuna bi trebalo izdvojiti 50 tisuća kuna, a nositelj izmjena bio bi državni tajnik u Ministarstvu kulture Jadran Antolović koji je radio na dva dosadašnja zakona. Za izradu nacrta zakonskih izmjena već je sredinom veljače prošle godine osnovano posebno Povjerenstvo pri Ministarstvu kulture.

Tada je već o mogućoj promjeni Zakona o HRT-u govorio premijer Ivo Sanader, a u nekoliko javnih istupa to je spomenula i potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor. Kao glavne razloge ponovnih zakonskih izmjena vladajući su naglašavali da ne žele televiziju pod utjecajem politike i političkih lobija te kako se mora otkloniti mogućnost da saborska većina izravno utječe na sastav Programskog vijeća HRT-a.

Oporbeni saborski zastupnici takve su tvrdnje odbacivali navodeći da je sastav Vijeća usvojen konsenzusom svih stranaka. Izmjenama Zakona tada se usprotivio i dio struke, a Vladi su, kao i oporba, predbacivali da izmjenama žele postići upravo suprotno od onoga za što tvrde da žele spriječiti - nadzor nad javnom televizijom.

(Hina) xdluc yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara