Izmjene ZOR-a: Tripratitna radna skupina raspravljala o radu kod kuće

Tripartitna radna skupina za usuglašavanje oko izmjena Zakona o radu (ZOR) danas je raspravljala o otvorenim pitanjima u vezi rada na izdvojenim radnim mjestima (kod kuće), priopćio je Vladin ured za socijalno partnerstvo.

Predloženo je da plaće radnika koji rade kod kuće ne smiju biti niže od plaća radnika koji rade u prostorijama poslodavca na istim ili sličnim poslovima.

No, poslodavci nisu prihvatili taj prijedlog jer smatraju da se time ograničava sloboda ugovaranja, kaže se u priopćenju.

Zaključeno je da će se pitanja koja se odnose na rad kod kuće, kao što su raspored radnog vremena, skraćeno radno vrijeme, prekovremeni rad, preraspodjela radnog vremena, noćni rad i stanka, regulirati ugovorom o radu i kolektivnim ugovorom.

Drugi dijelovi instituta o radu na izdvojenim radnim mjestima uskladit će se nakon postizanja dogovora o definiciji "malog poslodavca".

Radna skupina predložila je da se izmjenama ZOR-a utvrdi obveza obavještavanja inspekcije rada o ugovorima o radu kod kuće koji su sklopljeni temeljem sporazuma s agencijom za zapošljavanje.

Tripartitna radna skupina nastavit će s radom u ponedjeljak, 17. ožujka, kada će biti razmotrena pitanja u vezi agencija za privremeno zapošljavanje, najniže plaće, naknade za nezaposlenost i sudjelovanja radničkih predstavnika u radu Nadzornih odbora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara