Izrael će Palestincima ipak osloboditi sredstva zarađena od poreza i carina

Foto: AFP

IZRAEL je jučer pristao Palestinskoj samoupravi transferirati otprilike 100 milijuna dolara prikupljenih od poreza i carina, koje je izraelska vlada četiri tjedna "zadržala za sebe" u znak protesta zbog "unilateralnih akcija palestinskih čelnika koji u UN-u traže punopravno članstvo".

Odluka o puštanju novca, koji po zakonu pripada Palestincima, donesena je na sjednici vlade, a premijer Netanyahu je dao zeleno svjetlo nakon što je zaključio da su "Palestinci prestali s unilateralnima akcijama". Ipak naglasio je kako će "opet razmisliti o zadržavanju sredstava ako se Palestinci vrate takvoj politici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka Izraela da zadrži sredstva naišla je na velike kritike u međunarodnoj zajednici, jer Palestinska samouprava ovisi o tim novcima. Palestinski premijer Salam Fayyad upozorio je kako bez tog novca vlada neće moći isplatiti plaće za nekih 150.000 zaposlenika. Čak i mnogi Izraelci smatraju kako odluka nije imala smisla, jer direktno uzrokuje nestabilnost Palestinske samouprave i povećanje tenzija, što nije u interesu Izraela.

Izrael već duže vrijeme vrši pritiska na Palestince da razviju moderne i pouzdane institucije i aparat vlasti, posebno u pogledu sigurnosti. Bez sredstava to sigurno neće biti moguće, pa zadržavanjem novca "Izraelci rade samo u korist svoje štete", piše New York Times.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara