Izrael i Hezbolah počinju razmjenu zarobljenika

IZRAEL i libanonski šijitski pokret Hezbolah su danas započeli dugo očekivani proces razmjene petorice zarobljenih militanata za trupla dvojice izraelskih vojnika.

Razmjena koju su utanačili UN, a nadgleda Međunarodni odbor Crvenog križa, bi trebala uroditi oslobađanjem posljednje petorice zarobljenih pripadnika Hezbolaha. Izraelu su predana trupla dvojice izraelskih vojnika koji su 2006. godine bili zarobljeni u Hezbolahovom napadu na granični položaj, a čiji je pokušaj vojnog oslobađanja doveo do krvavog jednomjesečnog rata između Izraela i Libanona.

Vlada libanonskog premijera Fuada Siniore, a kojoj se nedavno priključio Hezbolah, današnji je dan proglasila nacionalnim blagdanom.

S druge strane je malo razloga za vjerovati da će u Izraelu biti blagdansko raspoloženje, s obzirom da je Hezbolah na granicu s Izraelom upravo dovezao dva sanduka s tijelima zarobljenika.

Izrael podijeljen oko razmjene, Libanon slavi, Hezbolah trijumfira

Razmjena je u Izraelu izazvala žestoke podjele u javnosti, i to zbog toga što je Hezbolah do posljednjeg trenutka odbio priopćiti u kakvom su stanju zarobljenici vojnici Eldad Regev i Ehud Goldwasser. Iako se već duže smatralo kako su mrtvi, tek danas ujutro su njihovi roditelji i rodbina dobili potvrdu strašne istine.

Dodatni razlog za kontroverze je činjenica da se među oslobođenim militantima nalazi Samir Kantar, libanonski militant koji se priključio Palestincima i noću 22. travnja 1979. godine napao grad Nahariya na sjeveru Izraelu. Tom prigodom je upao u kuću Dannyja Harana te ga ustrijelio pred očima njegove djece, a zatim kundakom smrskao lubanju njegove četvorogodišnje kćeri.

Kantar je zarobljen te je sljedećih 29 godina proveo u zatvoru, i sve vrijeme nijednom nije pokazao ni djelić kajanja za svoj postupak. Šeik Hasan Nasralah, vođa Hezbolaha, je, pak, inzistirao da nema razmjene ukoliko među oslobođenim militantima ne bude i Kantar.

Izraelska vlada je tek jučer odobrila Kantarovo oslobađanje te poduzela niz sigurnosnih mjera kako bi spriječila da nasilnu reakciju izraelske javnosti na oslobađanje omrznutog Kantara.

Zajedno s petoricom zatvorenika, Izrael je Libanonu predao i tijela 199 Palestinaca i Libanona koji su bili ubijeni u sukobima s Izraelom, odnosno za vrijeme za izraelske okupacije južnog Libanona od 1982. do 2000. godine.

Siniorina vlada, koja se nakon ulaska Hezbolaha naziva "vladom nacionalnog jedinstva", nastoji kroz uspješnu razmjenu, odnosno povratak libanonskih građana iz dugogodišnjeg zatočeništva, prevladati vjerske i političke podjele koje su samo prije nekoliko mjeseci Libanon dovele na rub građanskog rata.

Većina analitičara vjeruje da su s ovom razmjenom trijumfirali Hezbolah i njegov vođa, koji se odsada može smatrati najvažnijim "igračem" na bliskoistočnoj sceni i bez čije suradnje neće biti nikakvog trajnog mira u tom nemirnom području svijeta.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara