Izrael razmatra okupaciju Zapadne obale?

Foto:AFP

Izrael će možda okupirati većinu naselja na Zapadnoj obali, ako Palestinci jednostrano nastave kampanju za svjetsko priznanje svoje države, prenosi danas AFP izjavu visokog izraelskog dužnosnika. Taj bi potez vjerojatno bio smrtni udarac i minimalnim izgledima za postizanje mira između Izraelaca i Palestinaca, nakon što je Izrael gotovo četiri desetljeća izbjegavao eksplozivne diplomatske korake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova izvijestilo je danas da će sljedećeg mjeseca odlučiti hoće li dopustiti gradnju 1500 stanova u dvjema židovskim enklavama u istočnom Jeruzalemu. Iako se vjeruje da bi pod bilo kojim mirovnim uvjetima Izrael zadržao većinu naselja koja je izgradio u zadnje 44 godine, svaka odluka o formalnoj aneksiji Zapadne obale gurnula bi ga u još veću međunarodnu izolaciju.

Izraelski dužnosnik koji je spomenuo mogućnost pripajanja Zapadne obale, dodao je da ne zna koliko ozbiljno izraelske vlasti razmatraju tu mogućnost, ali "da usvajanje te jednostrane mjere nije jednostrana ulica i da postoje i druge mogućnosti". Od ostalih mjera pritiska na Palestince, spominje se ograničavanje opskrbe vodom izvan dogovorenog iznosa i ograničavanje palestinskog korištenja izraelskih luka u poslovne svrhe.

Nimr Hamad, pomoćnik izraelskog predsjednika Mahmuda Abasa, kazao je da ove prijetnje nisu ništa novo i da Palestinci nastavljaju svoju kampanju, uvjereni da se nalaze u poziciji pravednika, prenosi AFP.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara