Izrael želi pregovore sa Saudijskom Arabijom

NAKON što su arapske zemlje ponovno ratificirale Saudijsku inicijativu na summitu Arapske lige, javili su se izraelski čelnici koji su inicijativu nazvali poznatom, dok je premijer Ehud Olmert čak izrazio želju za pregovorima s umjerenim arapskim zemljama, kao što je Saudijska Arabija.

Olmert nije ulazio u detalje ratificiranog dokumenta, ali je dao seriju izjava o približavanju Izraela arapskom svijetu.

"Iskristalizirao se blok zemalja koje počinju shvaćati da su možda griješile kad su mislile da je Izrael najveći svjetski problem. Ovo je revolucionara promjena pogleda na međusobne odnose. Ima zanimljivih ideja i spremni smo razgovarati sa Saudijcima da bismo im objasnili naše stanje gledišta i saznali o njihovom.", rekao je Olmert.

"Summit u Rijadu je definitivno ozbiljna stvar. Ne zavaravamo se, znamo da Arapi žele da se mi povučemo na granice iz 1967., a žele i pravo povratka. Nismo iznenađeni, znali smo da će to tako ispasti. Sadržaj dokumenta je bitan, ali treba gledati i atmosferu, zauzimanje položaja i smjer u kojem sve treba ići", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u svemu, sve je prošlo kako se i očekivalo. Arapske zemlje su ratificirale isti onaj dokument koji su ratificirale 2002., a koji zahtjeva od Izraela povlačenje na granice iz 1967., priznavanje palestinske države s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom i priznavanje povratka palestinskim izbjeglicama. Izrael i dalje ne pristaje na nijedan od ovih zahtjeva, ali je očigledno spreman surađivati s umjerenim arapskim zemljama, kao što su Saudijska Arabija, Egipat ili Jordan.

Službena izjava izraelskog ministarstva vanjskih poslova rekla je: "Izrael je ozbiljno zainteresiran za dijalog s onim arapskim zemljama koje žele mir s Izraelom. Želimo promicati proces normalizacije i suradnje i nadamo se da će summit u Rijadu dati doprinos tome".

Iako, treba sačekati pa vidjeti kako će se stvari razvijati na unutarnjem izraelskom planu. Olmert i njegov ministar obrane Amir Peretz, koji su trenutno glavni zagovarači pregovora s Arapima, nikad nisu imali manju popularnost u svojoj državi, a promjena vlasti bi mogla donijeti promjenu odnosa prema Arapima.

J.D.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara