Izraelci i Palestinci dogovorili početak pregovora o stvaranju palestinske države

"IZRAELSKI i palestinski vođe odmah će pokrenuti mirovne pregovore koji za cilj imaju stvaranje palestinske države pored Izraela, i nadaju se završetku pregovora do početka 2009.," objavio je američki predsjednik  George Bush, a prenose sve svjetske agencije.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abbas i izraelski premijer Ehud Olmert danas su se dogovorili o dokumentu koji će poslužiti kao okvir za pregovore. Do ovog obećavajućeg dogovora došlo je na sastanku  u američkoj Mornaričkoj akademiji u Annapolisu koji je organizirao Bush.

Obje strane su se dogovorile da će oformiti pregovaračke skupine koje će se prvi put sastati 12. prosinca ove godine. Nakon toga će se Abbas i Olmert sastajati svaka dva tjedna kako bi nadzirali tijek pregovora i ponudili pomoć u slučaju potrebe.

No, kako je sam Bush izjavio, ovaj okvir za pregovore ne sadrži nikakve konstatacije o ključnim pitanjima koje razdvajaju dvije službene strane, nego općenite stvari poput obveze da će "završiti krvoproliće, patnje i desetljeće sukoba" i obećanje da će "propagirati kulturu mira i nenasilja."

"Nesuglasice stare nekoiko desetljeća"

Pitanja koja će morati riješiti ovi pregovori su stari već nekoliko desetljeća i nisu riješena na čitavom nizu pregovora. Ta pitanja su ona o povratku palestinskih izbjeglica na teritorij Izraela, statusu Izraela, nazivu Izraela "židovska država", židovskim naseljima na palestinskom teritoriju.
 
Rješenje palestinskog pitanja bio je glavni cilj prethodnog američkog predsjednika Billa Clintona koji je na tome radio svih osam godina svog mandata.

Bush je kazao kako će osnova za pregovore o mirovnom rješenju s dvjema državama Izraelom i Palestinom biti tzv. Road map (smjernice) Kontaktne skupine za Bliski istok, iz travnja 2003., kada je i Clinton bio angažiran.

Američki je predsjednik naglasio kako je upravo sada pravo vrijeme za ponovno pokretanje izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora i stvaranje palestinske države, dok se vodi bitka za budućnost regije.

Današnji dogovor znači nastavak pregovora nakon što su prekinuti prije sedam godina što je dovelo do druge intifade.

D.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara