Izraelci potvrdili: Prodaja F-16 definitivno je propala

Izraelci potvrdili: Prodaja F-16 definitivno je propala
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

IZRAEL je službeno izvijestio hrvatsko Ministarstvo obrane da ne može dobiti odobrenje Sjedinjenih Država za isporuku zrakoplova F-16 Barak Hrvatskoj, rekao je ministar obrane Damir Krstičević, čime je službeno potvrđeno da je propao posao oko kupnje tih aviona.

"Nakon razgovora s izraelskim kolegama mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da, suprotno preuzetoj odgovornosti, ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje SAD-a za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Hrvatskoj", kazao je ministar Krstičević na konferenciji za medije.

"Obzirom na tu činjenicu, Ministarstvo će predložiti vladi donošenje odgovarajućih odluka", poručio je ministar i dodao kako nije potpisan nikakav sporazum između dviju država i da nema financijske štete za Zagreb. 

Krstičević je zaključio kako je Hrvatska "sve napravila ispravno" i da za "ovu neočekivanu komplikaciju" nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Zagreb mogao utjecati na nju. 

"Hrvatska nije odgovorna"

Izraelski predstavnik je rekao da Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i nije odgovorna. "Izrael nije mogao osigurati dozvolu za prodaju trećoj strani", kazao je.

"Nažalost, uvjeti nisu bili spremni i nismo bili u mogućnosti osigurati odgovarajući TPT i provesti projekt zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole.

Kroz čitav projekt, Hrvatska i Izrael bili su u otvorenom i profesionalnom dijalogu. Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Hrvatska nije mogla utjecati na ovaj ishod i ne može biti odgovorna. Izraelsko Ministarstvo obrane veseli se daljnjem razvoju plodnih odnosa s Hrvatskom i učinit će svaki napor da produbi naše odnose na širokom području suradnje", rekao je predstavnik Izraela.


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara