Izraelci u rušenju kuće palestinskog gerilca usmrtili ženu

IZRAELSKE su snage u srijedu u pojasu Gaze ubile pomajku jednoga palestinskoga gerilca koja nije čula upozorenje da izađe iz kuće koju ruše, objavile su palestinske vlasti.

U odvojenom incidentu na Zapadnoj obali vojska je napala palestinsku policijsku bazu u Qalqilyi i ubila palestinskog policajca. Palestinci kažu da je policajac bježao, a izraelski izvori tvrde da se oglušio o naredbu da stane.

Odlučna politika izraelskoga premijera Ariela Sharona u odnosu na već 28 mjeseci dug palestinski ustanak donijela je njegovu Likudu pobjedu na siječanjskim izborima.

Izrael tvrdi da politika uništavanja kuća odvraća gerilsko nasilje, ali Palestinci i skupine za zaštitu ljudskih prava osuđuju to kao kolektivno kažnjavanje.

Stradala Palestinka, pomajka palestinskoga gerilca Bahe Saeeda ubijenog 2000., bila je nagluha, kažu palestinski izvori, i vjerojatno nije čula upozorenje da izađe iz kuće.

Baha Saeed bio je član Fataha Jasera Arafata, a na samom početku palestinskoga ustanka u rujnu 2000. ubio je dvojicu Izraelaca u židovskome naselju Kfar Darom. U toj je akciji poginuo.

Prema novim podacima 2.920 osoba ubijeno je otkako je krajem rujna 2000. počela intifada, a od tog broja je 2.177 Palestinaca i 687 Izraelaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara