Izraelski izbori u veljači

Izraelski izbori u veljači

IZVANREDNI izbori za izraelski parlament bit će održati 10. veljače sljedeće godine, najavili su danas predstavnici parlamentarnih stranaka nakon razgovara s predsjednicom Knesseta.

Podsjetimo, Tzipi Livni izraelska ministrica vanjskih poslova, rekla je ovog vikenda kako će preporučiti raspisivanje novih izbora nakon neuspjelog pokušaja da sastavi novu vladu. Livni, koja se nadala naslijediti Ehuda Olmerta, premijera prisiljenog najaviti ostavku zbog optužbi za korupciju, tvrdi da su izbori jedina alternativa s obzirom da su potencijalni koalicijski partneri njene stranke Kadima prilikom pregovora iznijeli "ekonomski i diplomatski neopravdane zahtjeve".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Politički analitičari procjenjuju kako će izbori imati posljedice na bliskoistočni mirovni proces, s obzirom da će zbog kampanje biti zamrznuti pregovori Izraela i Palestinaca. To predstavlja i težak udarac za američkog predsjednika Georgea W. Busha koji se nadao kakvom-takvom izraelsko-palestinskom dogovoru prije nego što napusti Bijelu kuću u siječnju.

M.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara