Izraelski premijer potiče Rumunjsku da prebaci veleposlanstvo u Jeruzalem

Izraelski premijer potiče Rumunjsku da prebaci veleposlanstvo u Jeruzalem
Foto: EPA

IZRAELSKI premijer Benjamin Netanyahu je ponovno pozvao svoju rumunjsku kolegicu Vioricu Dancilu, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, da prebaci svoje veleposlanstvo u Jeruzalem.

"Nadam se da ćete intervenirati i zaustaviti rezolucije protiv Izraela u Europskoj uniji i da ćete prebaciti svoje veleposlanstvo i druga veleposlanstva u Jeruzalem. Čekamo vas u Jeruzalemu", rekao je Netanyahu Dancili tijekom susreta u Jeruzalemu, prema priopćenju njegovih službi.

Dvoje čelnika je razgovaralo o iranskoj agresiji u regiji i pokušajima te zemlje da se vojno utvrdi u Siriji, prema priopćenju.

Netanyahu je također rekao da borbom protiv terorizma Izrael brani ne samo sebe nego i Europu.

Rotirajuće Predsjedništvo

Rumunjska od 1. siječnja obnaša rotirajuće Predsjedništvo Europskom unijom.

Tijekom prethodnog posjeta Izraelu u travnju 2018. Dancila je rekla da želi prebaciti veleposlanstvo svoje zemlje u Jeruzalem, ali da u zemlji nema dovoljno podrške za tu inicijativu.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis se protivi želji vlade da slijedi Sjedinjene Države i premjesti veleposlanstvo u Jeruzalem.

Status Jeruzalema je jedno od najtežih pitanja za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. UN smatra da ga treba riješiti dogovorom između Izraelaca i Palestinaca i da do tada ne bi trebalo premještati diplomatska predstavništva u Izraelu.

Jedina zemlja bivšeg komunističkog bloka koja je zadržala diplomatske odnose s Izraelom nakon Šestodnevnog rata 1967., Rumunjska također održava bliske odnose i s Organizacijom za oslobođenje Palestine (PLO).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara