Izraelski tenkovi napustili Khan Yunis: Počelo povlačenje?

UMJESTO trajnog primirja izraelska vojska danas je najavila kako će svakog dana na tri sata prekinuti bombardiranje Pojasa Gaze. Službeni vojni izvori izvijestili su kako se želi omogućiti nesmetan pristup humanitarne pomoći preko već prije uspostavljenog koridora na teritoriju pod upravom Hamasa. Prekid vatre trebao bi biti svakog dana od 13 do 16 sati.

>Izraelska ofenziva ne jenjava, u napadima poginulo 540 ljudi među kojima i 14 djece

Prema informacijama s terena, svjedoci javljaju kako su se izraelski tenkovi povukli iz Khan Yunisa inače najvećeg grada na jugu pojasa Gaze. Naime, grad je zauzet jučer, a danas je prema izjavama svjedoka, koje još nisu i službeno potvrđene, više desetina tenkova napustilo to područje. Službene izraelske vojne vlasti jutros nisu htjele potvrditi ni demantirati vijest o povlačenju.

Odgovor na "križarski rat"

Do sada je u izraelskim napadima poginulo oko 660 Palestinaca, a gotovo je tri tisuće njih ranjeno. U isto vrijeme, zbog napada na Pojas Gaze, oglasila se i najmoćnija teroristička organizacija.

"ONO SA čime se sada suočavate, karika je u lancu cionističke križarske kampanje protiv muslimana i islama", poručio je drugi čovjek al-Qaide Ayman al-Zawahiri na audio snimci u kojoj se traži da muslimani širom svijeta udaraju na "cioniste i križare" gdje god se to može. Također, izraelsku agresiju ocijenio je početkom križarskog rata na koji se mora odgovoriti napadima na proizraelske ciljeve u cijelom svijetu.

Drugi čovjek najmoćnije terorističke organizacije na svijetu u svom obraćanju javnosti optužio je i budućeg američkog predsjednika Barracka Obamu da je suučesnik u napadu Izraelaca na Pojas Gaze.

Obama nije spasitelj

"Ti napadi su Obamin poklon vama, Palestincima, prije nego što preuzme dužnost", rekao je Al-Zawahiri u poruci dodajući kako američki propagandni medijski stroj želi pokazati Obamu kao spasitelja, ali on to očigledno nije.

U svega nekoliko sati nakon što je audio snimka izašla u javnost, oglasio se i američki State Department koji je ocijenio kako Osama bin Laden kao i Ayman al-Zawahiri jedino mogu pokretati medijske akcije i ništa više, s obzirom na to da više nisu "operativno sposobni".

Ostali im samo mediji?

"Al-Qaida i dalje ostaje prijetnja, zahvaljujući svojim regionalnim ograncima i nasilnim namjerama, međutim Bin Laden i Al-Zawahiri isključeni su od operativnog djelovanja", rekao je koordinator State Departmenta za protuterorizam Dell Dailey.

Dodajmo ovoj vijesti i onu kako se o napadima na Pojas Gaze oglasio i venezuelanski predsjednik Hugo Chavez koji je "agresiju Izraela" nazvao holokaustom palestinskog naroda.

Izrael u Haag

"Predsjednika Izraela u ovome bi trenutku trebalo odvesti na Međunarodni kazneni sud zajedno s predsjednikom Sjedinjenih Država", kazao je Chavez o ovom slučaju.

M.M.
Foto: Arhiva (AFP)

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara