Izravna strana ulaganja prošle godine pala za 50 posto: Brojke bi bile i lošije da nije bilo prodaje TDR-a

Izravna strana ulaganja prošle godine pala za 50 posto: Brojke bi bile i lošije da nije bilo prodaje TDR-a

Foto: Adris / Index

UKUPAN iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatsku u prvih devet mjeseci prošle godine iznosio je 666 milijuna eura, pokazuju posljednji podaci Hrvatske narodne banke.

Ako se isključi učinak tzv. kružnih ulaganja (koja povećavaju izravna ulaganja u oba smjera tj. u Republiku Hrvatsku i inozemstvo, iz lipnja 2014. godine, izravna inozemna ulaganja su u prva tri tromjesečja 2015. godine za 647 milijuna eura niža u odnosu na isto razdoblje laništo je pad od gotovo 50 posto na godišnjoj razini, navodi se u analizi RBA.

Čak 78 posto stranih ulaganja otpada na prodaju Tvornice duhana Rovinj

Preliminarni podaci HNB-a pokazuju da je u promatranom razdoblju tijekom prva tri prošlogodišnja tromjesečja najveći dio inozemnih stranih ulaganja (gotovo 78 posto) došao iz vlasničkog ulaganja u proizvodnju duhanskih proizvoda, što je dominantno posljedica zaključenja kupoprodajnog ugovora o prodaji Tvornice duhana Rovinj (TDR) u vlasništvu Adris grupe s multinacionalnom kompanijom British American Tobacco (BAT) krajem rujna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijede ulaganja u sektor nekretnina te poslovanja nekretninama (sa zajedničkim udjelom od 24,8 posto u ukupnim ulaganjima) te ulaganja u sektor trgovine na veliko i malo (sa zajedničkim udjelom od 17,3 posto u ukupnim ulaganjima), dok je ulaganje u djelatnost građevinarstva dosegnulo 11,5 posto ukupnih izravnih ulaganja tijekom prvih devet mjeseci. Istovremeno, uslijed knjiženja evidentiranih gubitaka banaka uzrokovanih konverzijom kredita u švicarskim francima, ulaganja u djelatnost financijskog posredovanja u istom promatranom razdoblju zabilježila su negativnu vrijednost od oko 600 milijuna eura.

Najviše ulaganja iz Velike Britanije, zbog prodaje TDR-a

Promatrajući statistiku stranih ulaganja prema zemljama, u prva tri tromjesečja 2015. godine najviše izravnih ulaganja (88 posto) došlo je iz Velike Britanije (što je izravna posljedica već spomenute transakcije preuzimanja TDR-a). Slijede ih ulaganja porijeklom iz Luksemburga (s udjelom od 38,6 posto u ukupnim ulaganjima) te Nizozemske (16,8 posto).

U razdoblju od 1993. godine (otkako je dostupna statistika izravnih stranih ulaganja) do kraja rujna 2015. godine, Hrvatska je zabilježila 30,1 milijardi eura vrijednosti izravnih stranih ulaganja. Isključujući prethodno spomenuti učinak tzv. kružnih ulaganja, taj iznos je niži i iznosi 27,7 milijardi eura.

"U okviru definiranja osnovnih strateških ciljeva nove Vlade, očekuje se energičnije zalaganje za uklanjanje najproblematičnijih čimbenika poslovanja u Hrvatskoj (prvenstveno neučinkovitosti javne uprave i pravosuđa te kompleksnosti zakonodavstva), što je preduvjet za snažnije poticanje stranih ulaganja, posebice u sektor razmjenjivih dobara", zaključuju analitičari RBA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara