Izumitelj interneta se bori protiv lažnih vijesti: "Sve je pošlo ukrivo"

Izumitelj interneta se bori protiv lažnih vijesti: "Sve je pošlo ukrivo"
Foto: EPA

IZUMITELJ World Wide Weba (WWW) Timothy Berners-Lee pozvao je na najvećoj europskoj tehnološkoj konferenciji "Web Summit" u Lisabonu na postizanje novog "ugovora" koji će internet učiniti sigurnim i svedostupnim.    

Oko 70.000 ljudi okupilo se na toj četverodnevnoj konferenciji, koju još nazivaju "Davosom za štrebere", otvorenoj u ponedjeljak u portugalskoj prijestolnici.

Među sudionicima su predstavnici vodećih globalnih tehnoloških tvrtki, političari i start-up poduzeća koja se nadaju da će tamo privući pozornost više od 1500 ulagača.

Internet skrenuo s puta

Tehnološke tvrtke zauzimaju obrambeni stav jer ih kritičari optužuju da ne čine dovoljno kako bi suzbili širenje lažnih vijesti koje su pomogle u polarizaciji izbornih kampanja diljem svijeta i maksimalnom povećanju profita prikupljanjem podataka o navikama klijenata u pregledavanju interneta.

Britanski informatički znanstvenik Berners-Lee, koji je izumio World Wide Web 1989. kao način za razmjenu informacija, rekao je da je internet skrenuo s puta koji su zacrtali njegovi osnivači.

"Sve je pošlo ukrivo. Imamo lažne vijesti, imamo probleme s privatnošću, imamo ljude koji su izmanipulirani", kazao je u govoru na otvaranju Web Summita.  

Berners-Lee (63) pozvao je vlade, tvrtke i građane da postignu "potpuni ugovor" koji će omogućiti da internet postane "siguran i dostupan" za sve do svibnja 2019.,  kada će prvi put 50 posto svijeta biti online.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara