Izvanredno stanje obrane od poplava na dionici Vološčak-Goričan

Zbog vodostaja rijeke Mure od plus 460 cm, u općinama Goričan i Kotoriba u koje je stigao vodeni val, jutros je proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava za dionice VološčakGoričan, priopćeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Na području Međimurske županije angažirano je oko 300 ljudi, dijelom dobrovoljaca u mjestima Sv. Martin na Muri, Mursko Središće, Križovec, Miklavec i Podturen, a u sanaciju je bilo uključeno i šest bagera, osam kamiona te desetak traktora.

U Zavodu za javno zdravstvo u Požegi jučer je, analizom uzoraka vode uzetih iz vodoopskrbnog sustava za područje Čaglina, Sovskog Dola, Djedine Rijeke, Ruševa i Pake, utvrđeno da voda nije za piće, jer i dalje sadrži povećan broj mikroorganizama i povećane je mutnoće.

Potrošačima se preporuča da vodu ne koriste za piće, a za ostalu upotrebu treba ju dobro prokuhati, dok je javnom poduzeću Tekija preporučeno da izvrši ispiranje i dezinfekciju cjevovoda.

Na području Pakraca i Lipika, također je utvrđeno da, zbog i dalje povećane mutnoće, voda nije za piće. Potrošačima se preporuča da vodu ne koriste sve dok je prisutno zamućenje, a pakračkom javnom poduzeću Komunalac da izvrši ispiranje i dezinfekciju cjevovoda.

I na području Jastrebarskog na vodoopskrbnim sustavima ustanovljeno je zamućivanje vode. Proglašena je sanitarna voda, a Zavod za javno zdravstvo obavlja analizu zdravstvene ispravnosti vode. Korisnicima se, iz preventivnih razloga, preporuča prokuhavanje vode za piće do konačnog saniranja stanja, koje se očekuje krajem ovog tjedna.

Također je utvrđen raspored za dostavljanje pitke vode u cisternama stanovništvu na pojedinim područjima.

Slična situacija s vodom utvrđena je i u Karlovačkoj županiji na području Velemerića i Slunja, a analiza vode bit će završena u četvrtak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara