Izvanredno stanje u Washingtonu: Počela epidemija ospica

Izvanredno stanje u Washingtonu: Počela epidemija ospica
Foto: Wikipedia

U WASHINGTONU je u nedjelju potvrđeno 35 slučajeva zaraze ospicama. Guverner Washingtona Jay Inslee nedavno je proglasio izvanredno stanje zbog velikog broja oboljelih, piše CNN.

"Ospice su vrlo zarazna bolest koja može biti smrtonosna za malu djecu", rekao je u petak Inslee u svom priopćenju te dodao kako pojava žarišta stvara "ekstremni rizik za javno zdravlje koji se može brzo proširiti na druge države".

34 potvrđena slučaja zaraze

34 slučaja zaraze ospicama zabilježena su u okrugu Clark koji se nalazi na južnoj granici američke savezne države Washington. Dužnosnici su izjavili da 30 oboljelih nije bilo cijepljeno protiv ospica, dok kod 4 slučaja status cijepljenja još nije potvrđen.

24 od 34 slučaja su djeca između 1 i 10 godina. Osim potvrđenih 34, u okrugu Clark postoji još devet oboljelih za koje se sumnja da su se zarazili ospicama.

Žarište antivaksera

Clark County, nedaleko od Portlanda, otprije je poznat po vrlo niskim razinama procijepljenosti.

Peter J. Hotez, profesor pedijatrije iz National School of Tropical Medicine na Baylor College of Medicine u Houstonu taj je okrug za Washington Post nazvao 'žarištem' za izbijanje epidemija.

"To je nešto što sam predviđao već duže vrijeme", rekao je. "To je stvarno užasno, tragično i potpuno sprječivo", dodao je.

Oko osam posto djece u Clark Countyju izuzeto je u školskoj godini 2017./2018. od cijepljenja koje je inače preduvjet za upis u dječje vrtiće. Većina roditelja djece kao obrazloženje za izuzeće navela je osobne razloge i vjerska uvjerenja. Jedna studija iz 2018. pokazala je da Portland ima najveći broj vrtića koji prihvaćaju takvu vrstu izuzeća.

Jedna analiza iz 2018. pokazala je da oko 65% privatnih škola, tzv. čarter škola, u Oregonu nema zaštitu krda, odnosno grupnu zaštitu. Javne škole u tom smislu mnogo bolje stoje. Čarter škole dobivaju subvencije od države, ali djeluju neovisno.

Simptomi

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja se može prenijeti zrakom. Infekcija se širi kapljicama iz nosa, usta ili grla zaražene osobe. Simptomi su: visoka temperatura, osip po cijelom tijelu, začepljen nos, bol u mišićima i crvenilo u očima.

S obzirom na to da se radi o virusnoj bolesti, nema lijeka u slučaju pojave zaraze te simptomi sami nestaju nakon dva do tri tjedna. Jedno do dvoje oboljele djece na njih 1000 umire od komplikacija, tvrdi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Iako bolest uglavnom prolazi bez težih simptoma, budući da je jedna od najzaraznijih poznatih, brzo se može proširiti, a s njom i broj djece s ozbiljnim komplikacijama.

Porast broja necijepljene djece

U zadnjih nekoliko godina u SAD-u je došlo do porasta broja necijepljene djece. Udio djece koja nisu primila dozu cjepiva u dobi do 2 godine porastao je s 0,9% među onom koja su rođena u 2011. na 1,3% među djecom rođenom u 2015. godini, izvijestio je CDC u listopadu.

CDC stoga preporučuje građanima da se cijepe protiv ospica, zaušnjaka i rubeole kako bi se zaštitili od tih virusnih bolesti. Preporuka je da djeca dobiju dvije doze MMR cjepiva, prvu između 12 i 15 mjeseci, a drugu između 4 i 6 godina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara