Izvedbom "Tosce" primadona Oršanić obilježila 25. godina umjetničkog rada

HRVATSKA operna primadona Vlatka Oršanić večeras je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu proslavila 25. obljetnicu umjetničkog rada, tumačeći naslovnu ulogu u operi "Tosca", talijanskog skladatelja Giacoma Puccinia (1858.1924).

Riječ je o obnovljenoj premijeri iz 2002. u produkciji zagrebačkog HNK-a.

Uz našu proslavljenu pjevačicu u večerašnjoj postavi nastupio je tenor Jerry Hadley u ulozi Cavaradossia, te meksički bariton Armando Mora u ulozi baruna Scarpie, a izvedbom je ravnao maestro Mladen Tarbuk.

Redatelj predstave je Božidar Violić, autor scenografije Ivo Knezović, a kostimografkinja je Marija Žarak.

Nakon izvedbe primadoni Oršanić na otvorenoj sceni čestitali su dirigent i intendant HNK Mladen Tarbuk te direktor Opera HNK Zoran Juranić.

Vlatka Oršanić zahvalila je zagrebačkoj publici i svima koji su joj omogućili proslavu 25. obljetnice umjetničkog rada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Puccinijevu operu "Tosca" prvi su put hrvatskoj publici predstavile talijanske operne družine godine 1902. u Rijeci i 1904. u Splitu.

Prva izvedba "Tosce" na hrvatskom jeziku održana je u Zagrebu 1911., pod dirigentskim vodstvom Milana Zuna. Naslovnu ulogu pjevala je tada 27-godišnja Anka Horvat koja je dvije godine ranije debitirala kao Carmen. U ulozi Cavaradossia bio je tadašnji prvak zagrebačke Opere, Ernesto Cammarota, a ulogu Scarpie tumačio je također istaknuti glazbenik Marko Vušković, navodi se u programskoj knjižici predstave.

Velika "Tosca" njujorške Metropolitan Opere bila je još jedna velika hrvatska glazbena umjetnica, Zinka Kunc-Milanov.

Druga predstava "Tosce" u HNK-u bit će u srijedu, 3. prosinca.

(Hina) ta sp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara