Izvješće D&B: Nakon Vladinih mjera ubrzan gospodarski pad Hrvatske

Tekst: R.R.
Foto: Mario Pušić (Cropix
)

IZVJEŠĆE bonitetne kuće Dun & Bradstreet (D&B), na najgori je mogući način opovrgnulo najave premijerke Jadranke Kosor kako je izlaz Hrvatske iz krize vrlo blizu. Naime, ta je kuća procijenila kako će se nakon najnovijih Vladinih mjera povećati opseg gospodarskog pada u Hrvatskoj koji će u ovoj godini iznositi 4 posto.

Umjesto mjera za rast, uslijedio pad

Naime, D&B napominje kako je Vlada Jadranke Kosor uvela tzv.  porez solidarnosti, te da je povećala stopu PDV-a za jedan postotni bod kao i da je uvela trošarine na određene usluge u mobilnoj telefoniji kao i na luksuzne proizvode te na temelju tih informacija očekuju stopu gospodarskog pada od 4 posto, a za 2010. prognoziraju rast od 0,3 posto.

U dosadašnjim prognozama, a prije mjera Vlade, ova bonitetna kuća procijenila je pad hrvatskog BDP-a pasti za 3,7 posto, a u 2010. porast za 0,8 posto. Treba naglasiti kako je Hrvatska zadržala isti kreditni rejting odnosno DB3d, što bi značilo da smo i dalje zemlja umjerenog rizika.

Niste dosljedni

"Nedostaje ujednačen i dosljedan program a odgovor Vlade na krizu i dalje ostaju pojedinačne mjere", stoji u izvješću D&B u kojoj se dodaje kako su te upravo te mjere povećale nervozu među investitorima

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara