Izvješće o nesreći trajekta u Tihom oceanu s 95 poginulih: Posada je bila pijana

Izvješće o nesreći trajekta u Tihom oceanu s 95 poginulih: Posada je bila pijana
Foto (nije fotografija događaja u članku): Epa

U SIJEČNJU 2018. godine 102 osobe ukrcale su se s udaljenog otoka na jugu Tihog oceana na trajekt, a putovanje je preživjelo samo njih sedam.

Prema izvješću nacionalne istražne komisije o tragičnoj nesreći blizu Kiribatija, koje je objavljeno u ponedjeljak, za potonuće trajekta MV Butiraoi odgovorno je više faktora; uključujući pijanu posadu i neprofesionalnog kapetana, javlja CNN.

Komisija, koju je osnovala vlada Kiribatija, utvrdila je da je većina od 95 žrtava umrla od gladi, dehidracije i hipotermije. Jedna žena umrla je prilikom porođaja za vrijeme nesreće.

Iako je komisija uočila da su neke aktivnosti posade pridonijele nastanku najgore pomorske nesreće u povijesti Kiribatija, utvrdila je da nije bilo namjernih radnji koje su dovele do smrti 95 osoba.

Drveni katamaran

Podsjetimo, trajekt MV Butiraoi nestao je u siječnju prošle godine u vodama Kiribatija.

Drveni katamaran dug 17,5 m povezivao je otok Nonouti i Betio, u otočju Kiribatiju, što je put dug 250 km.

Isplovio je 18. siječnja s 88 putnika i članova posade, među kojima su bile 23 malodobne osobe, prema prijestolnici Kiribatija, South Tarawi, gdje su trebale nastaviti školovanje.

Kapetan nije poslao poziv u pomoć

Komisija je utvrdila da kapetan trajekta u više navrata nije izvršio svoje dužnosti. Kada je MV Butiraoi isplovio, oglušio se na upozorenje svog kolege o lošem vremenu na otvorenom moru i nastavio je s plovidbom usprkos velikim naletima vjetra.

Odbio je usporiti trajekt kada je bilo potrebno, a nije svoju ulogu valjano obavio ni "tijekom kaosa na brodu uoči tragedije".

Za vrijeme nesreće nije poslao poziv u pomoć i nije aktivirao radiosignal putem kojeg bi druga plovila znala njihov točan položaj. Zbog tih poteza kapetana kasnila je akcija potrage i spašavanja, što je rezultiralo značajnim gubicima života, utvrdila je komisija.

U izvješću se također navodi kako su zapovjednik i neki članovi posade bili pod utjecajem alkohola tijekom radnog vremena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara