Izvješće OESS-a o manjinama na Kosovu

POBOLJŠANJA u uvjetima života manjinskih zajednica i dalje su ograničena samo na neka područja Kosova i na određene skupine, kaže se u danas predstavljenom najnovijem izvješću OESS-a i UNHCR-a o stanju manjina na Kosovu.

Iako postoji napredak u mnogim područjima, još zabrinjava nedostatak prava manjina u ostvarivanja vlasničkih prava, slobode kretanja te dostupnosti pravnih, javnih i političkih struktura, stoji u izvješću.

Izvješće su na konferenciji za novinstvo u Prištini predstavili voditelj Misije OESS-a na Kosovu, veleposlanik Pascal Fieschi i voditelj Misije UNHCR-a na Kosovu Walter Irvine.

´Privremene institucije samouprave imaju glavnu ulogu u zaštiti manjina od diskriminacije. One moraju biti aktivne što uključuje i njihovu odgovornost za dinamiku povratka´, rekao je Fieschi na konferenciji za novinare.

Prema Irvinu dijalog između zajednica, izgradnja povjerenja i uključenje mjesnih vlasti predstavljaju glavne elemente za poboljšanje životnih uvjeta manjina na Kosovu i jamče proces njihova povratka. Irvine je naglasio kako najveći problem za povratak manjina i dalje ostaje sigurnost i sloboda kretanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara