IZVJEŠĆE VLADE RS POTVRĐUJE POKOLJ U SREBRENICI

Vlada Republike Srpske u izvješću dostavljenom Domu za ljudska prava BiH priznala je da je "veći broj Bošnjaka, zarobljenih u Srebrenici u srpnju 1995. godine, pogubljen na području općine Zvornik", objavila je banjolučka Alternativna televizija.

Izvješće, koje je u rujnu dostavljeno Domu za ljudska prava, precizira da su zarobljenici bili pritvarani u objektima poljoprivrednog dobra Vranjevo, u Teškovcima, Rođevićima, te u osnovnoj školi u Orahovcu i Domu kulture u Pilicama (u općini Zvornik) te da su tu i pogubljeni. Tijela su pokopana u skupnim grobnicama u selima Kozluk, Branjevo, Petkovići i Orahovac.

Ministarstvo obrane RS, koje je sudjelovalo u sačinjavanju ovog izvješća, saslušalo je tridesetak časnika i vojnika, a MUP RS istodobno i pripadnike policije koji su bili uključeni u realiziranje operacije "Krivaja '95", što je bio kodni naziv za masovno uklanjanje zarobljenika u Srebrenici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svjedoci, čije iskaze sadrži ovaj dokument, terete časnika vojske RS Momira Nikolića (koji se nalazi u pritvoru ICTY-a) da je osobno nadzirao premještanje tijela žrtava masakra u druge kolektivne grobnice. Svjedoci također terete pukovnika vojske RS Ljubomira Bearu (koji je, kao haški osumnjičenik u bijegu) da je osobno naredio premještanje grobnica pobijenih Bošnjaka.

Vlada RS u svojem izvješću ne navodi broj ubijenih, ali i precizira da se "niti jedna od nestalih osoba ne nalazi u pritvoru na

teritoriju RS".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara