Polovica svijeta nema pristup zdravstvenoj skrbi: "Temeljno ljudsko pravo postalo je luksuz"

Polovica svijeta nema pristup zdravstvenoj skrbi: "Temeljno ljudsko pravo postalo je luksuz"
Screenshot: YouTube
 
NAJMANJE polovica svjetskog stanovništva nema pristup bitnim zdravstvenim uslugama, a mnogi drugi gurnuti su u krajnje siromaštvo zato što moraju plaćati liječenje za koje nemaju dovoljno novca, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).
 
Nekih 800 milijuna ljudi diljem svijeta troši najmanje 10 posto svojih prihoda na svoje liječenje ili bolesnog djeteta, a gotovo 100 milijuna drugih žive s manje od 1,90 dolara na dan zato što moraju plaćati za njih preskupo liječenje, kaže WHO.
 
U izvješću koje je WHO objavio sa Svjetskom bankom, UN-ova agencija za zdravstvo ističe kako je neprihvatljivo da više od polovica stanovništva još nema pristupa osnovnoj zdravstvenoj skrbi.
 
"Temeljno ljudsko pravo postalo je luksuz koji si samo bogati mogu priuštiti"
 
"Ako smo ozbiljni - ne samo u smislu boljih zdravstvenih rezultata, već i svrhu iskorjenjivanja siromaštva - moramo hitno više ulagati da bismo ostvarili cilj univerzalnog zdravstvenog osiguranja", kazao je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.
 
Izvješće teško tereti vlade, kazala je Anna Marriot, savjetnica u međunarodnoj humanitarnoj agenciji Oxfam, upozoravajući da je "zdravstvena skrb, a ona je temeljno ljudsko pravo, postala luksuz koji si samo bogati mogu priuštiti". 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zastrašujuće statistike govore o ljudima koji nezamislivo pate"
 
"Zastrašujuće statistike govore o ljudima koji nezamislivo pate - roditelji koji samo mogu gledati kako im djeca umiru; djeca koju roditelji prestaju školovati i počinju raditi da pomognu obiteljima i plate dugove za liječenje, žene koje se iscrpljuju do krajnjih granica skrbeći se za bolesne članove obitelji."
 
U izvješću WHO-a i Svjetske banke postoje i pozitivni pomaci i pokazuju da je u ovom stoljeću narastao broj cijepljenih ljudi, broj osoba koje primaju lijekove za HIV/AIDS, mreže protiv komaraca, sredstva protiv začeća i slično. 
 
No velik je jaz u pristupu zdravstvenih usluga u subsaharskoj Africi i južnoj Aziji, navodi se. 
 
Yong Kim upozorava da je "sustav pao" i treba ga temeljito promijeniti kako bi se mobilizirala sredstva za pristup zdravstvenim uslugama za sve ljude na planetu.
 
Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz zdravstvo, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: zdravstvo.
Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara