Izvještaj Freedom Housea: Hrvatska nije postigla nikakav demokratski napredak

Izvještaj Freedom Housea: Hrvatska nije postigla nikakav demokratski napredak
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Freedom House

FREEDOM House je američka nevladina organizacija koja se bavi istraživanjem i zalaganjem za demokraciju, slobodu i ljudska prava, a objavila je svoj redoviti godišnji izvještaj Nations in Transit koji tematizira stanje demokracije u 29 postkomunističkih država u Europi i Aziji nakon sloma SSSR-a, a među kojima je i Hrvatska.

Zaključci ovogodišnjeg izvještaja svjedoče da se u istočnoj i jugoistočnoj Europi nastavlja trend slabljenja demokracije, a za to je iskorištena i pandemija koronavirusa. Freedom House ističe da je došlo do “uklanjanja fasade” koja je države koje klize u autoritarnost trebala prethodnih godina uljepšati prema van te da se “sve veći broj lidera uopće ne trudi glumiti kako igraju po demokratskim pravilima”.

Hrvatska je polukonsolidirana demokracija

Kada je riječ o Hrvatskoj, ona je i dalje svrstana u skupinu polukonsolidiranih demokracija, s državama poput Poljske, Rumunjske i Bugarske. Freedom House polukonsolidirane demokracije definira kao države koje imaju visoke standarde za proces izbora nacionalnih lidera, ali pokazuju slabosti u obrani političkih prava i građanskih sloboda. Jasnije rečeno, u Hrvatskoj se vlast bira demokratski, ali ta vlast ne čini dovoljno da uspostavi jednako visoke i snažne standarde za prava i slobode vlastitih građana.

>> PORAZNI IZVJEŠTAJ FREEDOM HOUSEA Hrvatska je sve manje demokratska

>> Novi američki izvještaj: Pod Plenkovićem se Hrvatima smanjuju prava i slobode

Konsolidirane demokracije su pak Slovenija, Slovačka, Češka te tri baltičke republike, dok su susjedne države Mađarska, Srbija, Crna Gora i BiH u skupini tranzicijske vlasti ili hibridnih režima, dakle ispod Hrvatske po razini demokracije. Od sveukupno 29 država obuhvaćenih ovim izvještajem Hrvatska je na 10. mjestu, a iza nje su, osim već spomenutih susjednih država, i autoritarni režimi poput onih na vlasti u Tadžikistanu ili Turkmenistanu.

Hrvatska je jedva malo bolja od Srbije

Stanje u Hrvatskoj je manje-više nepromijenjeno u odnosu na ove izvještaje iz prošle i pretprošle godine, kada je konstatirano da su se demokratska prava i vrijednosti u Hrvatskoj počeli smanjivati u isto vrijeme kada je na vlast došla vlada Andreja Plenkovića. 

Države se u istraživanju Freedom Housea ocjenjuju u sedam kategorija: 1. Izborni proces, 2. Civilno društvo, 3. Neovisnost medija, 4. Nacionalna demokratska vladavina, 5. Lokalna demokratska vladavina, 6. Zakonodavstvo i neovisnost sudstva i 7. Korupcija. Ocjene Hrvatske su u svih sedam kategorija ostale iste u odnosu na prethodnu godinu, kada se isticalo pogoršanje u kategoriji nacionalne demokratske vladavine. 

Kada se pažljivije pogleda brojke, postaje jasno da se Hrvatska jedva provukla u kategoriju polukonsolidirane demokracije. Hrvatska je ocijenjena demokratskom 54 posto, dok su Srbija i Crna Gora dobile 49 odnosno 48 posto i tako upale u skupinu ispod Hrvatske. No, razlika između Hrvatske i Srbije po demokratskim standardima je jadnih 5 posto, što nikako ne ide Plenkoviću na čast.

O demokratskim standardima Slovenije Hrvatska može samo sanjati

Da bi poražavajuća pozicija Hrvatske bila još jasnija, treba napomenuti kako je Estonija u ocjeni svoje demokracije dobila 85 posto, a susjedna Slovenija 82 posto. Češka ima 77 posto, Slovačka 71 posto. Hrvatska je pod Plenkovićem u demokratskom smislu skoro 30 posto manje demokratska od Slovenije.

Mađarska kao primjer urušavanja demokracije

Ipak, Hrvatska nije među glavnim temama ovogodišnjeg izvještaja, koji se primano fokusira na urušavanje demokratskih standarda u Poljskoj, Mađarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

“U Poljskoj vladajuća stranka PiS nastavlja voditi rat protiv pravosuđa, kako bi ga učinilo poslušnim”, ističe Freedom House. Za Mađarsku se ističe da je premijer Viktor Orban “napustio svaku krinku poštivanja demokratskih institucija” te da je “centralizirao moć” i čak posegnuo za time da kontrolira umjetničku produkciju i slobode.

Freedom House konstatira da je “karakter Orbanovog režima nedemokratski” i da je Mađarska kroz godine doživjela najveći pad demokratskih standarda od svih zemalja koje obuhvaća izvještaj Nations in Transit.

Vučić i Đukanović uništavaju demokraciju u Srbiji i Crnoj Gori

U izvještaju se direktno proziva lidere Crne Gore i Srbije, Milu Đukanovića i Aleksandra Vučića, da su prvi put od 2003. doveli svoje države u stanje da ih se ne može klasificirati kao demokratske.

Upozorava se da je Balkan postao “geostrateška partija šaha”, u kojoj sudjeluju “autoritarni režimi poput Turske, Rusije i Kine”, dok je proces pristupanja ovih država Europskoj uniji zaglibio, pa ne služi kao poticaj demokratskim reformama.

Ekonomsku pomoć treba uvjetovati poštivanjem vladavine prava i slobode medija

U većini zemalja se primjećuje slabljenje institucija, a Freedom House upozorava na sve veći upliv Kine u ovih 29 država, koje se protežu između Njemačke do Afganistana. Zanimljivo, Hrvatska nije navedena kao država u kojoj se povećava utjecaj Kine, unatoč činjenici da Kinezi grade Pelješki most, ali jesu članice EU poput Češke, Slovačke, Poljske.

Preporuke Freedom Housea za to kako se boriti protiv urušavanja demokratskih vrijednosti neće se svidjeti Plenkovićevoj vladi. Freedom House predlaže da se ekonomska pomoć (primjerice EU fondovi) uvjetuju poštivanjem vladavine zakona i slobode medija, protiv čega je HDZ već više puta istupao u Europskom parlamentu.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara