Izvještaj La Repubblice: Skupo "talijansko" maslinovo ulje u stvari je mješavina stranih jeftinih ulja

Foto: Ilustracija

KAKO piše La Repubblica, četiri od pet boca ekstra djevičanskog "talijanskog" maslinovog ulja u stvari sadrže mješavinu sa stranim uljima, a prodajom spornog ulja nosi godišnju zaradu od pet milijardi eura, prenosi agencija AFP.

U izvještaju stoji kako se jeftino maslinovo ulje iz Grčke, Španjolske, Maroka i Tunisa miješa sa skupljim talijanskim u vrlo mutnom poslu koji je postao predmet istrage carinskih službi i porezne policije.

Stefano Masini iz farmerske grupacije Coldretti rekao je kako u trgovini hranom postoji moćna skupina koja nezakonito zarađuje na uvozu i nedostatku praćenja podrijetla i mješavina maslinovog ulja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako je vrijeme da se priča o takozvanoj "agro-mafiji".

Izvještaj navodi i kako je jedan od problema za istražitelje to što su proizvođači i izvođači stranog ulja obično podružnice upravo onih tvrtki koje to ulje uvoze u Italiju, miješaju ga i preprodaju.

Oni kontroliraju cijene, te kontroliraju i tržište. U članku La Repubblice stoji i kako se strano maslinovo ulje kupuje za 20 centi po kilogramu, a zatim se prodaje po cijeni do četiri eura za kilogram. Etikete i deklaracije na bocama ulja koje se prodaju u Italiji ili izvoze u EU često su neistinite.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara